Van már olyan ország, ahol nem kell maszkban napozni

járvány
2021 április 19., 17:12

Itt a 444 járványügyi napi összefoglalója.

Csendesen javulnak a járványadatok Magyarországon, de a halálozási adatok még így is magasak: 197 újabb áldozatot jelentettek.

Helyenként már lassan csökken, de még mindig nagyon magas a koronavírus koncentrációja a szennyvízmintákban. Miskolcon még nőtt is.

Röst Gergely matematikus, a kormánynak is tanácsot adó elemzőcsapat tagja óvatosan azt jelezte, hogy jobb lett volna később nyitni. Szerinte valóban javulnak az adatok, de „a nagy kérdés az az, hogy az enyhítések ezen hogyan fognak változtatni”. Azt mondja, hogy néhány hét múlva kevésbé lesz kockázatos összejönni a családdal, mint most. Ahogy fogalmazott: egy kis türelem nagy járványügyi nyereséget hozhat.

Müller Cecília beszélt azokról, akiknél az oltás után elvégzett antitest-teszt nem mutatott ki kellő ellenanyagot a vírussal szemben. Szerinte az immunitás bonyolultabb annál, hogy egy teszttel kimutatható legyen. Arra pedig még nem tudott válaszolni, hogy szükség lesz-e harmadik oltásra. Az oltás utáni immunitással bővebben is foglalkozunk még a héten, addig is várjuk az oltás után elvégzett laborvizsgálatokat.

Izraelben már jóval előrébb tartanak: nem kötelező már maszkot hordani az utcán. Ehhez mondjuk az kellett, hogy beoltsák a 16 év felettiek 85 százalékát.

Amerikában már a nagykorúak fele kapta meg a védőoltás legalább első adagját. Magas szám, de a nemzetközi vakcinaversenyben még mindig jobban áll Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Chile és az Egyesült Királyság.

Bhután pedig még náluk is jobban áll. A kis himalájai királyságban az oltásra jogosult felnőttek 93 százaléka már megkapta a vakcinát mindössze három hét alatt. Hamarabb is elkezdhették volna a programot, de a szerzetestanács úgy vélte, a csillagok állása március végén kedvezőbb lesz.

Az Oxfordi Egyetemen a koronavírus-fertőzésen átesett önkénteseket fertőznek meg újra a vírussal egy most kezdődött kísérletben, hogy jobban megértsék, mi történik ilyenkor a szervezetben.

Szén-dioxid-koncentráció mérővel csekkolni tudjuk, hogy mikor érdemes már szellőztetni egy helyiségben. Mivel a koronavírus alapvetően aeroszolokkal terjed, a szén-dioxid mennyiségét mérő eszközökkel a levegő biztonsága is figyelemmel követhető.

Elkapták a koronavírust egy amerikai állatkert vidrái. Ember fertőzhette meg őket, de meggyógyultak.