Túl korai nyitás? Túl későn engedett esküvők?

járvány
2021 április 29., 15:30
  • Ez itt a járványügyi hírlevelünk.

186 újabb áldozat, rekordszámú első beoltott: több mint 90 ezer ember kapta meg az első oltását tegnap.

Ötmillió beoltottnál lehet lagzit tartani, közölte Gulyás Gergely a kormányinfón, ahol a 13 kérdésünkből egyetlen egyet olvastak fel, és arra se adtak érdemi választ.

„Nonszensz, hogy előbb lehet maszk nélküli tömegrendezvényt tartani, mint esküvőt”. Gulyás Gergely bejelentése szerint 5 millió beoltott után engedélyezik a lagzikat. Az oltásra eddig körülbelül 4,5 millióan regisztráltak.

A Magyar Orvosi Kamara elnökségének titkára szerint később kellene nyitni: Svéd Tamás szerint ahhoz, hogy visszakaphassuk a korábbi életünket, a védettek nagyobb aránya kellene.

Meghosszabbíthatják az egyetemek a félévet a járvány miatt.

Szerbia és Montenegró elfogadja a magyar védettségi igazolványokat, a kormány már Görögországgal és Izraellel is tárgyal.

Karikó Katalin is előadást tart a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén.

Az M1 beszólt a szlovénoknak, amiért megrohamozták a teraszokat.

Kubatov: Ha megvan a 4 millió beoltott, szombaton már nézők előtt játszik a Fradi a stadionjában.

Vírus a világban

A WHO aggódik a túl korai európai nyitások miatt: a világszervezet európai régiójának vezetője, Hans Kluge szerint nem árt észben tartani, hogy bárhol kialakulhat olyan helyzet, mint amilyen Indiában van. Amíg ugyanis nem elég magas az átoltottság, egy fertőzőbb variáns hatalmas pusztítást okozhat.

Nem támogatja az EP a keleti vakcinákkal oltottak utazási könnyítését. Azt, hogy a kínai vagy az orosz vakcinával végzett oltásról szóló igazolást elfogadják-e a beutazásnál, minden tagállam maga döntheti el.

A kettős variáns, a hatóságok túlzott magabiztossága és a csekély átoltottság miatt brutális méretűvé dagadt a járvány Indiában.

WHO: a vakcinák mindössze 0,3 százaléka jutott az alacsony jövedelmű országoknak.

A BionTech vezérigazgatója szerint az ősszel már a gyerekek is megkaphatják a koronavírus elleni oltást. Szeptemberre lesz annyi teszteredményük, ami alapján akár már a féléves csecsemőket is be tudják majd oltani a Pfizerrel.

Törökországban jöhet az első komolyabb teljes lezárás, miután ismét meredeken megugrott a fertőzöttek száma az országban. Kisebb korlátozások a korábbi hullámok alatt is voltak, de most először vezetnek be teljes, az európai országokból ismert lezárást.

Mexikóban is gyártani fogják a Szputnyik V-t, a török kormány pedig bejelentette, hogy 50 milliót rendel az orosz vakcinából.

A brit kormány 60 millió adag Pfizert rendelt a hatáserősítő harmadik dózisokhoz.