Szombat reggeltől nyitnak az éttermek belső terei, éjfélig kitolódik a kijárási tilalom kezdete

POLITIKA
2021 április 30., 05:44

Szombat reggeltől életbe lépnek az újabb lazítási intézkedések: éjfélre módosul a kijárási tilalom kezdete, a boltok és a vendéglátóhelyek 11-ig lehetnek nyitva, a védettségi igazolvánnyal pedig több helyre is be lehet menni: a vendéglátóhelyek belső tereibe, szállodákba, edzőtermekbe, állatkertbe, vadasparkba, múzeumba, színházba, moziba és könyvtárba. És meccsekre is lehet menni. Ezekre a helyekre a kiskorúak is bemehetnek.

Orbán Viktor reggel a Kossuth Rádióban ezt azzal indokolta, hogy csütörtök este 3,9 millió beoltottnál zártak, ezért biztosak benne, hogy szombatra meglesz a 4 millió, amihez a következő lazítást kötötték.

Bejelentette azt is, hogy május 10-e után elkezdik oltani a 16 és 18 év közöttieket, de csak Pfizerrel. Ezért nekik félreteszik a Pfizereket,

szóval aki ezzel akarja beoltatni magát, pénteken még kaphat, de legközelebb csak hetek múlva juthat neki.Azért csak az érettségik után kezdik a 18 év alattiak oltását, mert nem szeretnék, ha a fellépő immunreakciók miatt bármelyik diáknak nehézségeik adódnának.

Arról, hogy a múlt heti terasznyitás után riasztó tömegjeleneteket lehetett látni a vendéglátóhelyeken, a miniszterelnök azt mondta, fel lehet hívni a figyelmet az egyéni felelősségre, de „felnőtt emberek vagyunk, ezt mindenkinek tudnia kell”. Elmondta, hogy az oltás, olyan, mint egy golyóálló mellény, „tehát aki be van oltva, arról lepattan a vírus, és mindenkinek van egy golyóálló mellénye vagy a háziorvosnál, vagy az oltási ponton. Vegye föl! És abban az esetben nem lesz már kit megtámadnia a vírusnak. De felelősségteljesen kell viselkednünk, mert még nincs mindenki beoltva”.

A kínaival beoltottak szabadon utazhatnak a nyáron

A védettségi igazolványok bevezetését Orbán azzal indokolta, hogy az utolsó nemzeti konzultációban „65 százalék azt mondta, hogy ezt a különbségtételt indokolt megtenni”. Hozzátette, hogy a nagykorúakat figyelembe véve többen vannak a védettek, mint a nem védettek, tehát „a többséghez kell inkább igazodnunk, és nem a kisebbséghez”. Az alkotmányossági kifogásokat nem látja megalapozottnak.

Miután a kormány megállapodott Szerbiával és Montenegróval a magyar védettségi igazolványok elfogadásáról, most a szomszédot országokkal tárgyalnak a továbbiakról. „Tehát a magyar védettségi igazolvánnyal mindenhova lehet menni” - jelentette ki Orbán. Szamárságnak nevezte, hogy a kínai oltással nem lehet majd mindenhova menni. „Engem is kínaival oltottak be, én is menni fogok, és nem azért, mert diplomáciai lehetőségem van rá, hanem mert jogom lesz hozzá. Tehát a kínai vakcinával beoltottak szabadon utazhatnak majd a nyár során.

Az uniós igazolványról azt mondta, „vagy lesz, vagy nem”, de ha lesz, akkor is csak hetek vagy hónapok múlva. „Ha majd lesz uniós igazolvány, akkor azt is használjuk, addig azonban használjuk a nemzeti igazolványunkat, és kölcsönösségi alapon megállapodásokat kötünk a szomszédokkal. Tehát akármilyen vakcinával oltottak be egy magyar embert, mindenképpen utazhat, ha utazni akar.”

A miniszterelnök azt nem tudta megmondani, hogy mennyi beoltotthoz kötik a nyitás következő lépcsőfokát. „Magyarok vagyunk, és ugye az adóbevallásnál is azt látom, hogy ha van egy határidő, akkor mindig a végén rohamozzák meg az emberek az adóhivatalt. És úgy látom, az oltásoknál is valami olyasmi van, ráadásul ez nem csak magyarországi jelenség, mert mintha lenne hasonló tünet más országokban is, hogy amikor eléri a beoltottak aránya a nagykorúak felét, akkor valahogy úgy ellanyhul. Tehát mindenki rohan az elején, mert érzi, hogy baj van,

hiszen valóban a járvány harmadik hulláma megtizedelt bennünket, mindannyian vesztettünk el hozzátartozót, rokont, barátot, de ez valahogy hamar kiesik az emlékezetből, és amikor úgy érzik, hogy most már jobb a helyzet, javulnak az adatok, akkor ez az oltásért való roham lelassul.