Rossz hírek szigetekről

járvány
2021 május 06., 15:49

A járványügyi trendek folytatódnak Magyarországon, a harmadik hullámnak az erősen lefelé tartó szakaszában vagyunk: egyre kevesebben szorulnak kórházi kezelésre, az új fertőzöttek száma megint kevesebb, mint egy hete, csökken, de továbbra is magas az elhunytak száma. Talán a javuló számok sem késztetik az embereket arra, hogy ha eddig elmulasztották, akkor most oltassák be magukat, jelentősen lelassult az oltási program.

Pedig vakcina van, jelenleg három közül is lehet választani: a kínai és az Astrazeneca mellett a Szputnyikra is lehet időpontot foglalni. Kedden még azt mondták, hogy csak azoknak nyílik meg ez a lehetőség, akiket erről központilag értesítenek, mára ez a korlátozás megszűnt, aki már regisztrált, de nincs még beoltva, szabadon választhatja az orosz vakcinát is.

A héten érkező Pfizert elvileg azoknak tették félre, akiknek a második oltásuk jön, illetve a 16-17 éveseknek, akiket a Magyarországon használt vakcinák közül csak Pfizer-Biontech-kel lehet oltani. Ennek a korosztálynak május 7-ig (e hét péntekig) kell regisztrálnia a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. (Kanadában közben már a 12-16 éveseket is elkezdték oltani Pfizerrel.)

Ha most nem is, Gulyás Gergely szavai szerint hetente lesz a Pfizer szállítmányokból is 120-130 ezer adag első körös oltásra, ahogy további 20-30 ezer Moderna is.

A választék bővülése és az, hogy augusztusig maradnak a korlátozásoknak azoknak, akik nem oltatják be magukat, valószínűleg jobban beindítja a lelassult oltási programot, mint a kormány hamarosan induló oltási kampánya is, amire 16 milliárd forintot fognak költeni.

A vészhelyzet végéig a kormány meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot.

Nagy áttörés, még ha nem is feltétlenül lesznek gyors következményei, hogy az USA támogatná a koronavírusoltások szabadalmainak feloldását. Ezt még a Világkereskedelmi szervezetnek is egyhangúlag kell támogatnia, ahol még elbukhat az EU és Nagy-Britannia ellenállásán.

A politika egy másik arcát is mutatta a vakcinaéhség. Sajtóhírek szerint a cseh kormány egymillió adag Szputnyikért elhallgatta volna annak a 2014-ben felrobbant lőszerraktár ügyében befejezett nyomozás eredményét, miszerint az oroszok álltak az akció mögött.

Szigetekről sem jöttek jó hírek. Az a Sziget, ami nálunk csak Sziget, idén is elmarad a kiszámíthatatlan járványhelyzet miatt.

Az Indiai-óceánon lévő Seychelles-szigeketet is a pandémia sújtja. Hiába kapta már meg a lakosság 62 százaléka mindkét oltást, ami világrekord, a járvány ismét terjed a szigeteken, újra bezárták az iskolákat, korlátozták a gyülekezést. Ott a dél-afrikai mutáns terjedt el. A lakosságot a nálunk is használt kínai Sinopharmmal és az AstraZeneca egy Indiában gyártott változatával, a Covishield-vakcinákkal oltották.

A Fülöp-szigeketen pedig Duterte elnök kért elnézést, mert a kínai Sinopharm-vakcinával oltatta be magát, aminek nincs engedélye az országban. Vissza is adta az ajándékba kapott ezer oltóanyagot.

A járvány mellékhatása: terjed a gyerekkori rövidlátás a karanténidőszakban. Ennek a legfrissebb kutatások szerint elsősorban nem a túlzásba vitt képernyőbámulás a felelős, hanem a természetes fény hiánya.

Aki pedig egy higgadt véleményt akar elolvasni arról, hogyan kell értelmezni járványidőszakban a többlethalálozási adatokat, csalnak-e a számokkal, vagy igaz-e hogy nincs is olyan sok halott, az olvassa el Csibra Gergely cikkét a Qubiton.