Az oltások sikerét bizonyító járványhullám

reggel 4
2021 május 07., 04:59

Jó reggelt! Csak vasárnap lesz igazán meleg.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

TÖMEG NÉLKÜLI OLTÁS

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Továbbra is hiányzik a tömeg a tömeges oltásból. Ha nem sikerül gyorsítani a mostani tempón, még egy teljes hónapra lehet szükség annak az 5 millió beoltottnak az eléréséhez, amihez a kormány a nyitás újabb fázisát kötötte.

Ami rövid távon még növelheti az oltottak számát:

  • A 16-17 évesek is kaphatnak majd oltást, ez potenciálisan plusz 190 ezer ember.
  • A gyógyultaknak nem kell három hónapot várniuk, amíg megkaphatják az oltást.
  • Színesedik a kínálat, a Sinopharm és az AstraZeneca mellett 200 ezer Szputnyikra is be lehet jelentkezni, ráadásul már erre hívó SMS nélkül.
  • Az itt élő külföldiek is kaphatnak már oltást.
  • Elkezdenek oltani 60 ezer, egyadagos Janssen-vakcinával oltóbuszokkal a legkisebb településeken.
  • A jövő héttől kezdve heti 130-140 ezer adag Pfizer is rendelkezésre fog állni, talán a legnépszerűbb oltóanyag olyanokat is el tud csábítani, akik eddig kivártak vagy hezitáltak.

Orbán Viktor április 9-én azt mondta, hogy május elején elérjük a 4 millió beoltottat. Ez teljesült. Aztán azzal folytatta, hogy az ezt követő 7-10 napban újabb egymillió embert oltanak be. Ez nem jött össze. A miniszterelnök által május közepére jósolt 6 millió, a június elejére saccolt 7 millió beoltott pedig teljesen lehetetlennek tűnik, hiába lesz már ehhez elegendő oltóanyag az országban.

Az oltásra noszogatáshoz a kormány két fegyvere a kommunikációs hadjárat és a kedvezményekkel ösztönzés. Az előbbin most egy 16 milliárd forintos oltási kampánnyal igyekeznek erősíteni. Az utóbbi részeként pedig azt jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely, hogy aki nem oltatja be magát, annak augusztusig biztosan maradnak a korlátozások. Szigetre viszont senki sem mehet, mert az 2020 után idén is elmarad.

MINIJÁRVÁNYOK

A Seychelles-szigetek a turizmusból él, ezért is folytatták le olyan gyorsan az oltáskampányt, hogy mihamarabb nyithassanak a külföldiek előtt. Ez a felvétel április 2-án készült, amikor már megnyitották a határaikat.
photo_camera A Seychelles-szigetek a turizmusból él, ezért is folytatták le olyan gyorsan az oltáskampányt, hogy mihamarabb nyithassanak a külföldiek előtt. Ez a felvétel április 2-án készült, amikor már megnyitották a határaikat. Fotó: HIROMI UECHI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Május elején hirtelen felfutott a koronavírusjárvány a Seychelle-szigeteken. A mindössze 98 ezer lakosú szigetországban április 28. és május 3. között 74 százalékkal, 612-ről 1068-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, miközben itt már a teljes népesség 62,2 százaléka kapta meg a teljes, két dózisos adagját a védőoltásból.

Hogy lehet járványhullám a világ legátoltottabb országában? Bár ez furán hangozhat, de a Seychelle-szigeteken történtek erős bizonyítékát adják a vakcinák hatásosságának. A seychelle-szigeteki példa csak megerősítette, hogy a vírus még egy jelentős, de a nyájimmunitás szintjét el nem érő mértékben oltott populációban is újra terjedhet, főleg az oltatlanok, illetve nem megfelelően védettek körében. A szigetországban elsősorban a Magyarországon is használt kínai Sinopharm vakcinával oltanak, ami ugyan kevésbé hatásos az mRNS-alapú oltóanyagoknál, de éppen a Seychelle-eken bizonyítja, hogy jó védelmet nyújt a súlyos megbetegedéssel szemben.

Még jobb hírek érkeztek egy másik miniállamból, San Marinóból. Az észak-olaszországi városállamban tavaly iszonyatos pusztítást végzett a járvány, most viszont már csak egyetlen koronavírusos beteg maradt a 34 ezres ország kórházában, ezért bezárták az egyetlen Covid-osztályt.

MI, EURÓPÁBAN

Orbán Viktor és Hszi Csin-Ping 2017 májusában Pekingben.
photo_camera Orbán Viktor és Hszi Csin-Ping 2017 májusában Pekingben. Fotó: ROMAN PILIPEY/AFP

Magyarország megint megakadályozta, hogy az EU elítélje Kínát a hongkongi események miatt. Az osztrák közszolgálati média forrásai szerint a vétó egyik oka az volt, hogy Magyarország (főleg a kormányközeli üzleti csoportok) komoly hasznot húz több kínai beruházásból. Ilyen a Fudan Egyetem, vagy a Budapest-Belgrád vasút is, melyekre több százmilliárd forint megy el a következő években. Az osztrákok szerint a magyar képviselő azzal érvelt a vétó mellett, hogy az EU-nak nem kell minden egyes kínai történésről véleményt alkotnia.

Hasonlóan rossz hírét keltette Magyarországnak Novák Katalin, aki miután Portugáliában tárgyalt, a magyar közmédiának ott helyben gyalázni kezdte a vendéglátó országot. Novák szerint portugál kollégája meglepődött, hogy Magyarországon a sikeres gazdaságpolitika és a sikeres családpolitika kéz a kézben jár, és Portugáliában nincsen erős családpolitika, nincsenek országos szinten magas családi támogatások, mint nálunk. Az ilyesmiben mérvadó UNICEF szerint egyébként Portugália családtámogatási rendszere jobb a magyarnál.

VÉRES RIO

Tiltakozó helyiek a rendőri akció után
photo_camera Tiltakozó helyiek a rendőri akció után Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

Legalább 25-en meghaltak, és többen megsebesültek, amikor rendőrök drogkereskedőkön ütöttek rajta Brazília második legnagyobb városa, Rio de Janeiro egyik nyomornegyedében. A riói rendőrség híres a keménységéről és a feleslegesen erőszakos fellépéséről, de ez a mostani akció az összesítések szerint ott volt két leghalálosabb bevetésük közt.

A nyomornegyedbe kb. 200 rendőr érkezett a kora reggeli órákban, hogy véget vessenek egy kábítószer-kereskedő csoport tevékenységének, amit többek közt azzal vádoltak, hogy kiskorúakat toboroznak bűncselekmények elkövetésére. A helikopterekkel támogatott akcióban egy rendőr is meghalt, voltak ártatlan áldozatok, és a vérengzés elől több bűnözőnek is sikerült elmenekülnie.

Máshol:

MÉG EGY BETEGSÉG

photo_camera Fotó: BIBIKOW WALTER / HEMIS.FR/Hemis via AFP

A koronavírusnak köszönhetően az egész világ fokozottan figyel az újonnan felbukkanó, korábban ismeretlen betegségekre. Így különösen sokakat aggaszt, hogy egy kanadai félszigeten már közel ötven embernél tapasztaltak egy rejtélyes, agyat érintő betegséget. A tünetek gyors fogyás, hallucinációk, izomsorvadás, memóriazavarok, beszédzavarok, majd halál.

Az orvosok azt gondolják, hogy a betegek környezetében lehet valamilyen mérgező elem, ami kiválthatja ezeket a degeneratív elváltozásokat. Abban gyakorlatilag biztosak, hogy a betegség nem genetikai eredetű, hanem szerzett, és egyelőre csak enyhíteni tudnak a kellemetlen tüneteken, megszüntetni azokat nem képesek.

A KÖZÖS ÉRDEK

Tüntetők a Fülöp-szigeteken
photo_camera Tüntetők a Fülöp-szigeteken Fotó: Bullit Marquez/AP

A világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója kiszámolta, hogy gazdaságilag sokkal jobban megéri komolyan dolgozni azon, hogy 2050-ig csak 1,5 fokkal melegedjen fel a Föld.

A tanulmány szerint nincs olyan forgatókönyv, ami szerint az éghajlatváltozás hatásai és az alkalmazkodáshoz szükséges gazdasági és technológiai változások miatt nem lesz kisebb a világgazdaság, a kérdés csak az, hogy mennyivel lesz kisebb. És még mindig akkor marad a legnagyobb, ha a világ kormányai és vállalatai mindent megtesznek, hogy elérjék a Párizsi klímaegyezményben lefektetett célokat, vagyis hogy az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 celsius fok alatt tartsák a globális felmelegedést.

2 fok feletti felmelegedésnél a világgazdaság kibocsátása 11-14 százalékkal, vagyis akár 23 ezer milliárd dollárral csökkenne. Míg ha ezt sikerül 1,5 körülire szorítani, akkor csak nagyjából 4 százalékkal.

KIHIRDETETT KERET

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Már 40 nap sincs hátra a Budapesten is játszott Európa-bajnokság kezdetéig. Marco Rossi szövetségi kapitány kihirdette a válogatott bő keretét, amiből természetesen kimaradt az öt évvel ezelőtt még sztár Dzsudzsák Balázs.

Benne van viszont a hónapok óta sérüléssel küzdő Szoboszlai Dominik, akivel kapcsolatban erősen kétséges, hogy egyáltalán pályára tud-e lépni júniusban, és így van-e értelme őt nevezni. Szoboszlai nélkül viszont különösen szembetűnő, hogy az idei keret gyengébb, mint a 2016-os. Akkor volt Dzsudzsák, Gera, és Nagy Ádám is jobb formában játszott. Egy portugál-francia-német csoportban gyorsan ki fog derülni, hogy mire lehet elég ez a csapat.

PRO TIP

photo_camera Fotó: police.hu

Ha ennek a hírlevélnek az olvasói között vannak bűnözők, érdemes okosabbnak lenniük, mint az a férfi, aki betört egy cibakházi irodába. Csak alkoholt és egy sárga párnahuzatot lopott, viszont ha már ott volt, facebookozott egy kicsit, bekapcsolva felejtette az irodai számítógépet, és az előzményeket sem törölte. El is kapták.