Nem is a magyar államé a cég, ami a helyiek elől elhappolta a zsibói Wesselényi-kastélyt

képzavar
2021 május 20., 09:57

A partiumi Zsibón áll a barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített, kétszintes Wesselényi-kastély 2200 m2 hasznos területtel, a 10 hektáros kastélykertből 1,3 hektárral (a fennmaradó részen botanikus kert működik).

A zsibói Wesselényi-kastély 2021. május 19-én
photo_camera A zsibói Wesselényi-kastély 2021. május 19-én Fotó: Kiss Gábor/MTI/MTVA

Az MTI a kastély örökösére hivatkozva szerdán számolt be arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó Manevi Zrt. tulajdonába került a kastély, nem is akárhogy.

A kolozsvári Micro Vision Consult Kft. üzleti tanácsadó cég – amit 2020 januárjában jegyeztek be egy kolozsvári tömbházlakásba, üzleti tanácsadással foglalkozik, és egy alkalmazottja van – április 20-án megvásárolta a műemléképületet, és azonnal el is adta a kastélyt a Manevi Zrt-nek.

1. fordulat: elhappolták a helyiek elől

Csakhogy a román kulturális minisztériumnak elővásárlási joga volt az épületre. Miután viszont márciusban lemondott róla, a szintén elővásárlási joggal bíró Szilágy megyei önkormányzat jelezte, hogy megvásárolná az épületet. Csakhogy kiderült: a kastély már egy bő héttel korábban gazdát cserélt.

Azt mondták neki, kifutottak az időből, de Szilágyi Róbert, a megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke, a megyei tárgyalóbizottság vezetője a maszol.ro-nak azt mondta: a törvényes határidőn belül jelezték vásárlási szándékukat, ezért bírósághoz fordulnak az elővásárlási joguk érvényesítéséért.

photo_camera Fotó: Kiss Gábor/MTI/MTVA

2. fordulat: nem is a magyar állam vette meg

Az Átlátszó arról ír, hogy a Fidesz-KDNP egy tavalyi törvénnyel létrehozta a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt, hogy a régió „egyes műemléki vagy műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti, építészeti értékkel rendelkező és magyar vonatkozású történelmi, kulturális öröksége, művészeti gyökere, múltja, hagyománya szempontjából jelentőséggel bíró épületek, építmények” fennmaradását, megőrzését, fenntartását segítse. Az alapítványnak ezután oda is adtak két, az elmúlt 5 évben végig veszteséges állami céget: a Comitatus-Energia Zrt.-t és a Manevi Zrt.-t.

Vagyis a Manevi Zrt. sem az államé, ezt is kiszervezte a Fidesz-KDNP.

A Napi.hu írta meg, hogy egy tavaly szeptemberi kormányhatározat „a határon túli gazdaságfejlesztési és nemzetpolitikai célok hatékony megvalósítása érdekében” 5 milliárd forinttal megemelte a Manevi tőkéjét, és 600 millió forintot rendelt a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványhoz, de ezt szenteste egy másik kormányhatározat visszavonta, törölve a Manevi tőkeemelését, viszont az alapítványnak 600 millió forint mellé még 6 milliárdot adott. Az alapítvány a 33 közfeladatot ellátó alapítvány egyike.

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány alapító okirata 2021 februári, és 2021 márciusában jegyezte be a bíróság. A Fővárosi Törvényszék bejegyző végzése szerint az állam összesen 15,8 milliárd forintnyi vagyont ajándékozott az alapítványnak: a Manevi részvényei 11,2 milliárdot, a Comitatus Zrt. részvényei 3,9 milliárdot érnek, és ott van még a 600 millió forint készpénz.

Kormány- és Fidesz-közeli, bevált emberek

Az alapítvány kuratóriumában megbízható emberek ülnek. Az elnök Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese, frankofón ügyekért felelős miniszeri biztos. A kuratórium tagja Kiss-Parciu Péter, a KKM regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Pacsay-Tommasich Orsolya Mária, a KKM Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára, Jákli Gergely, az Eximbank vezérigazgatója és Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa.

Az Átlátszó arról ír, hogy 1,5 hónappal azután, hogy a Manevi az alapítványé lett, a vezérigazgatója a vajdasági származású Oláh Zsanett lett, akit 2015-ben neveztek ki az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatójává. A milliárdos veszteségeket termelő céget a kormány 2018-ban megszüntette, Oláh pedig utána Mészáros Lőrinc tiszapüspöki izocukorgyára, a Kall Ingredients Kft. ügyvezetője lett 2019 nyaráig. Oláh tavaly óta többségi tulajdonos a Highlights of Hungary Nonprofit Kft.-ben, amiben a tulajdonostársa a cégalapító Remete Tibor és a Fidesz-közeli Böszörményi-Nagy Gergely.

Szállodák fociakadémiák környékén

Az alapítványé lett egy, 9 millió eurónyi közpénzből megvett, a szlovéniai Lendván lévő wellnessközpont, a romániai Szatmárnémetiben található Pannónia Szálló, illetve a máramarosszigeti Korona Szálló, illetve egy eszéki műemlék is.

Érdekesség: a lendvai üdülőközpont és az eszéki műemlék közelében is van egy-egy, Mészáros Lőrinchez és üzlettársaihoz köthető, magyar közpénzből fejlődő fociakadémia, ráadásul Mészáros szállodalánc-tulajdonos is.