Hétvégi olvasnivaló a politikai pedofíliától a rock'n'roll királynőjéig

reggel 4
2021 május 22., 06:17

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS VAKCINA

photo_camera Fotó: ROLF VENNENBERND/dpa Picture-Alliance via AFP

Van, aki nem hagyja annyiban, hogy az oltás után negatív az antitesttesztje – Több mint ezer ellenanyag-vizsgálat eredményét küldték el az olvasóink. Kiválasztottuk belőlük a legérdekesebbeket.

A járványügyi szabályok betartását ellenőrző Covid-felügyelő az újranyitó Londonban
photo_camera A járványügyi szabályok betartását ellenőrző Covid-felügyelő az újranyitó Londonban Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

Nagy-Britanniában derül ki, okoz-e újabb hullámot az indiai variáns – A korábbiaknál is fertőzőbb vírusmutáció elkezdte kiszorítani a korábbi variánsokat a szigetországból. Pont akkor, amikor a britek mindent megnyitottak. Gyorsan kiderül, hogy az oltási program gyorsabb, vagy az ellene dolgozó vírus. És ez a versenyfutás Magyarországon is lejátszódhat.

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Van, ahol úgy tudtak gyorsan nyitni, hogy megúszták a harmadik hullámot is – Egyre több országban oldják fel a korlátozásokat.

MAGYAR ÉS NYOMOR

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Klasszikus politikai pedofília – Kocsis Máté napok óta folytatásos szappanoperában mutatja be „pedofilellenes törvénycsomagját”. Nem a gyerekek védelme, hanem a 2022-es kampányra készülődés érdekében. Amiben mindez összefolyhat Orbán homoszexuálisok elleni vérvádjával.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

143 milliárdot buknak a legszegényebb falvak, mert a kormány lemondott az uniós hitelről – Így is nagy összeg, 77,5 milliárd jut a Felzárkózó települések programra. De egyelőre nem világos, hogy a kieső pénzből mennyit és honnan pótolnának.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence

Sürgősen ki kellene találni, hogyan indítsuk újra az egészségügyet – Tömegek várnak műtétekre, és a szakrendelőkben sincs elég orvos. Közben azért még mindig vannak covidosok is. Hogyan fognak mindenkit ellátni? És ki fogja meggyőzni a betegeket, hogy ne féljenek újra kontrollra menni?

ÜTKÖZETEK

Manuela Schwessig, Mecklenburg-Elő-Pomeránia miniszterelnöke mutatja a helyet, ahol fogadnák az Északi Áramlat 2 gázát.
photo_camera Manuela Schwessig, Mecklenburg-Elő-Pomeránia miniszterelnöke mutatja a helyet, ahol fogadnák az Északi Áramlat 2 gázát. Fotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance via AFP

Amerika engedett az oroszokkal vívott gázvitában – A Biden-kormány enyhített a nagy orosz-német gázvezeték építőire kivetett szankciókon. A kijevi kormány szomorú, a berlini és a moszkvai viszont elégedett. A fordulat megkönnyebbülést hozhat a Mol-nál is.

Izraeli elhárító rakéták cikáznak az égen, miután a Hamász és a szövetségese, az Iszlám Dzsihád újra rakétákat lőtt ki a Gázai övezetből.
photo_camera Izraeli elhárító rakéták cikáznak az égen, miután a Hamász és a szövetségese, az Iszlám Dzsihád újra rakétákat lőtt ki a Gázai övezetből. Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Majd ha megunják, hazamennek – A legújabb palesztin-izraeli konfliktus nem lesz sorsfordító a térség történelmében. De egyelőre egyik félnek sem áll érdekében a harcok gyors lezárása, hiszen a bukásra álló Netanjahut megmentette a konfliktus, a Hamász pedig harciasságával növelheti befolyását Ciszjordániában, amit még nem ural.

KORSZAKALKOTÁS

Tina Turner a sikerei csúcsán.
photo_camera Tina Turner a sikerei csúcsán. Fotó: HBO

Tina: A rock’n’roll királynője, akit évtizedeken át mindig a bántalmazásáról kérdeztek – A Tina Turnerről készült új HBO-dokumentumfilm nem csak azt mutatja be, hogy mitől volt olyan nagy hatása az énekesnőnek a modern zene történetében, hanem azt is, hogy egy szomorú epizód mennyire rányomhatja a bélyegét egy több évtizedes, sikeres, önálló karrierre.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

60 percre beültem egy fémkabinba a méheket nézni, és nem történt velem semmi – Mi történik, ha kiülsz a természet közepén felállított kabinba egy kaptár alá? Nyilván semmi, de nem abban az értelemben, ahogy ezt megszoktuk. Az AU Workshop Egyedüllét méhekkel című helyszínén jártunk.