Hétvégi olvasnivaló 12 ezer porosodó lélegeztetőgéptől a milliárdosok űrversenyéig

reggel 4
2021 június 05., 06:52

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS POSZTJÁRVÁNY

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Kiadtak néhány visszatartott adatot: nagyon nem mindegy, hogy valaki Borsodban vagy Győrben kapta el a koronavírust – Az első és második hullám idején hatszor akkora eséllyel haltak bele az emberek a fertőzésbe a szikszói járásban, mint a kapuváriban.

A H3N2 3D modellje a felszínét borító, narancssárgára színezett hemagglutinin és zöldre színezett neuroaminidáz glükofehérje-tüskékkel. A hemagglutinin tüskék révén csatlakozik a vírus az emberek légúti sejtjeihez, a neuroaminidáz pedig az újonnan termelt vírusrészecskék kibocsátásában játszik szerepet.
photo_camera A H3N2 3D modellje a felszínét borító, narancssárgára színezett hemagglutinin és zöldre színezett neuroaminidáz glükofehérje-tüskékkel. A hemagglutinin tüskék révén csatlakozik a vírus az emberek légúti sejtjeihez, a neuroaminidáz pedig az újonnan termelt vírusrészecskék kibocsátásában játszik szerepet. Illusztráció: Kateryna Kon/Science Photo Library via AFP

Némi öröm a járványürömben: másfél év közösségi távolságtartás kicsinálhatott néhány influenzaváltozatot - Ez megkönnyíti a megfelelő védőoltások előállítását az influenzaszezon előtt.

Orbán Viktor és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Suparna Airlines Kínából érkezett repülõgépének fedélzetén a Liszt Ferenc-repülõtéren 2020. március 24-én. A gép több mint 3 millió maszkot, 100 ezer koronavírus-tesztet és 86 lélegeztetõgépet hozott.
photo_camera Orbán Viktor és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Suparna Airlines Kínából érkezett repülõgépének fedélzetén a Liszt Ferenc-repülõtéren 2020. március 24-én. A gép több mint 3 millió maszkot, 100 ezer koronavírus-tesztet és 86 lélegeztetõgépet hozott. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a feleslegesen sok lélegeztetőgépből 10-12 ezer a raktárban porosodjon – Az adófizetők szempontjából a gigantikus vásárlás minden eleme ráfizetéses volt, és ez a jelek szerint így is marad. Magáncégek viszont óriási hasznot húztak rajta.

NAGYHATALMAK VS KELET-EURÓPA

photo_camera Illusztráció: Alberto Pizzoli/AFP, Botos Tamás/444

A Fidesz szerint az ideológiai képzés az, ha egy egyetem a nyílt társadalmat képviseli, nem az, amikor hű a kommunista párt vezetéséhez – A negatív példa: egy magyar ember a saját pénzén épít Budapesten magánegyetemet, ahol sok magyar diák tanul. A pozitív példa: a magyar állam egy külföldi kommunista pártnak épít magánegyetemet, ahol kevés magyar diák tanul. Az előbbi egyetemet elüldözte, az utóbbinak tapsol a nemzeti kormány.

A magyar kormány foglalkoztat az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárt, illetve a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd korábban még tüntetett is a Lidl joghurtos papírjáról leszedetett kereszt miatt, de a Kínában folyó keresztényüldözésről még akkor sem nyilatkoznak, ha Budapesten a Fudan Egyetem tervezett helyén egy üldözött kínai keresztényről neveznek el utat.
photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Az utca, amibe nem tud bemenni a Fidesz – Miért lett ideges a kormány, amikor közterületet neveztek el az üldözött Hszie Si-kuang püspökről? Ez van, amikor a keleti nyitásba sikerül belekeverni Orbán ideológiai háborúját.

Deljan Peevszki, még parlamenti képviselőként, 2013-ban.
photo_camera Deljan Peevszki, még parlamenti képviselőként, 2013-ban. Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Goodfriend és a kitiltási botrány óvatos piszkálódás volt ahhoz képest, amit Bulgária kap most Amerikától – A Biden-kormány Bulgáriában mutatja meg, hogyan érti a korrupció elleni küzdelmet a szövetséges országokban. Az ország legbefolyásosabb üzletemberei is célkeresztbe kerültek, közvetlenül a választás előtt.

TÁVOLI GONDOK

Megemlékezés a párizsi Bataclan koncertteremnél 2015. november 15-én, két nappal az elmúlt két évtized második legtöbb halálos áldozattal járó merényletsorozatának áldozatairól.
photo_camera Megemlékezés a párizsi Bataclan koncertteremnél 2015. november 15-én, két nappal az elmúlt két évtized második legtöbb halálos áldozattal járó merényletsorozatának áldozatairól. Fotó: MIGUEL MEDINA

Az EU a világ kevésbé terrorveszélyes térségei közé tartozik – Az elmúlt húsz évben világszerte több mint háromszázezren vesztették életüket terrortámadásban. Ez idő alatt az EU tagállamaiban összesen 901 halottja volt a terrornak, nagy részük tíz nagyszabású terrorakcióban vesztette életét.

Jair Lapid valamit súg Naftali Bennettnek
photo_camera Jair Lapid valamit súg Naftali Bennettnek Fotó: RONEN ZVULUN/AFP

Minden idők ellenzéki összefogása buktathatja meg Netanjahut – Sikerült összekalapálni a szélsőjobboldali-baloldali-iszlamista szövetséget, ami 12 év után leválthatja az izraeli miniszterelnököt. Már csak az a kérdés, meddig képesek nem összeveszni.

Elon Musk és egy játékűrhajó.
photo_camera Fotó: HANNIBAL HANSCHKE/dpa Picture-Alliance via AFP

Állami milliárdokért megy az űrverseny Jeff Bezos és Elon Musk között – Jeff Bezos annyira felháborodott, hogy a SpaceX nyerte a NASA pályázatát a következő holdra szállás járművének fejlesztésére, hogy addig lobbizott Washingtonban, míg nem akartak neki is adni 10 milliárd dollárt az űrhajós fejlesztésére. Ehhez viszont Bernie Sandersnek is van néhány szava.

photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Jót akart az EU az agrártámogatások átalakításával, mégis mindenki utálta a javaslatot – Az Európai Bizottság is felismerte, hogy az agrártámogatások nagyon aránytalanul oszlanak el kicsi és nagy gazdálkodók között, és a környezet szennyezésére ösztönöznek. Brüsszelben három napig tárgyaltak, hogy ezen hogyan lehetne javítani, de a megoldási javaslat senkit sem győzött meg.