A Miniszterelnökség nem tágít a Fertő-projekttől

belföld
2021 június 18., 19:24

„Ennek legalább van értelme, nem a szokásos hülyeség” - vetette oda a rendőr a Hunyadi János utca tetején, ahol szóba elegyedtünk. Meg is lepett a lelkesedése és nem csak azért, mert tüntetéseken ritkán lehet a rendőrökkel beszélgetni, hanem azért, mert mögöttünk alig kétszáz ember vonult Orbán Viktor irodája felé. Ez értelmezhetetlenül kis létszám egy demonstrációnak, ebben az esetben mégis soknak számít.

Nem emlékszem ugyanis olyan tüntetésre az elmúlt évekből, amit egy alapvetően vidéket érintő, a fővárosban egyáltalán nem jelentkező probléma miatt hívtak össze és arra tíznél több ember el is ment.

Tüntetés a Fertő tóért a budai várnál 2021. június 18-án.
photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs/444

Hogy egyáltalán ennyien eljöttek a pénteki tüntetésre, az annak is köszönhető, hogy a járvány előtt népszerű Fridays for Future szervezői a Fertő tavat választották az újraindítás utáni első eseményük témájának. Ők a járvány alatt eddig csak néhány látványos akciót tudtak megszervezni, a 2019 novemberihez hasonló tömegrendezvényeket nem. Ez a mostani vonulás egyfajta bemelegítés, mielőtt újra rendszeres programjaik lesznek, mondják.

A Karmelitához érve nem is tűnik többnek a "tömeg" fűben heverésző turistacsoportnál. A beszédek bár esetlenek, de az érzelem és az átélés hiányát nem lehet rajtuk számonkérni. Egy fertőrákosi nő, Molnár Judit például a pólójára nyomtatta a tó térképét, azon mutogatta el, mit tart fontosnak a Fertővel kapcsolatban.

„Ez egy olyan víz, hogy bemész fehéren és feketén jössz ki” - mondta a projektért felelős Miniszterelnökség előtt, utalva arra, hogy nem érti, mit fognak szeretni az iszapos Fertő tóban azok, akik plázshoz és kristálytiszta vízhez vannak szokva.

„Most hunyjuk le egy pillanatra a szemünket és képzeljük el azt, amit az a fecske érzett, aki több mint tízezer kilométert tett meg, örül, hogy hazatért végre és nincs ott a háza, mert lerombolták” - folytatja később és valóban, a fecskék ügyére még ki sem tért a sajtó, pedig az ügy mellé álló színésznő, Udvaros Dorottya épp a héten tépett le aktivistákkal együtt fecskehálókat, amelyeket azért tettek ki az építkezést végző cég munkatársai, hogy ne tudjanak odafészkelni a madarak.

Arról viszont már beszámoltunk, hogy a magyar állam Mészáros Lőrinc cégével harminc milliárd forintból építtet szállodát, ökocentrumot, sportközpontot, kikötőt, vendégházakat, kempinget és egy 880 férőhelyes parkolót a tó egyetlen olyan magyarországi szakaszán, ahol strandolásra és vízi sportokra lehet használni a partot. A tó szimbólumának is számító cölöpházakat (rajtuk a fecskefészkekkel) el is bontatták emiatt a tulajdonosok saját költségére.

A gigaberuházás történetét, az annak kapcsán kibontakozó helyi ellenállást és a cölöpház-tulajdonosok véleményét ebben a videóban mutattuk be:

link Forrás

Június elején az UNESCO Világörökségi Központjának igazgatója levelet írt a magyar kormánynak, amelyben a Fertő-projekt azonnali leállítását kéri addig, amíg ki nem kerülnek belőle olyan elemek, amelyek szerinte befolyásolhatják a terület világörökségi besorolását.

Épp a pénteki tüntetés végén érkezett meg az UNESCO válasza a Fertő tó kapcsán napokkal ezelőtt feltett kérdéseimre. Ebben azt írják, hogy a világörökségi területről szóló magyar jelentés alapján jutottak arra, hogy ez a beruházás veszélyezteti a környezetét és konkrét ajánlásokat is tettek, hogyan lehetne úgy alakítani az építkezéseket, hogy azok elfogadhatóak legyenek. Ez valószínűleg egyes elemek, mint például a szálloda, kihagyását jelentené. Egy módosított tervvel a Fertő tó barátai egyesület is egyet értene, hisz ők sem az ellen vannak, hogy fejlesztések történjenek. Az UNESCO válaszlevele azzal zárul, hogy eddig a magyar féltől nem érkezett reakció.

A Miniszterelnökség viszont két hete még azt válaszolta a 444-nek, hogy a projekt az összes hazai és nemzetközi jogszabály által előírt engedéllyel rendelkezik, így a fejlesztés felfüggesztése nem indokolt.

Mostanra pedig már nem csak a terület világörökségi rangja van veszélyben, hanem kötelezettségszegési eljárás is indulhat Magyarország ellen a Fertő tó ügyében. Pár napja, az Átlátszó cikke szerint az Európai Bizottság egy magánszemély beadványára született válaszban azt írja: „felvettük a kapcsolatot a hatóságokkal egy folyamatban lévő EU Pilot eljárás keretében, és kértük a magyar Agrárminisztérium hivatalos állásfoglalását a Fertő tónál megvalósuló ingatlanprojekttel kapcsolatban. A további lépésekről akkor lesz döntés, amikor ezekre a kérdésekre választ kapunk a magyar hatóságoktól.”