„Ami Budapesten történik, az hatással van Hongkongra” - demokráciapárti aktivista írt levelet Orbán Viktornak

külföld
2021 július 05., 11:09

A Hszi Csin-ping által vezetett Kínai Kommunista Párt (KKP) és az Orbán-kormány szövetségét nemcsak a magyar, de a hongkongi ellenzék sem támogatja. Nathan Law, a 2014-es Umbrella Movement egyik vezetőjeként befutott demokráciapárti aktivista a két ország fejlődő kapcsolatáról szóló levelet címzett Orbán Viktornak.

Law politikai menekültstátusszal él Londonban. A nemzetbiztonsági törvény elfogadása után a hongkongi rendőrség elfogatóparancsot adott ki rá, azzal vádolták, hogy Hongkong Kínából történő kiszakadását szervezte.

Law a Politico-ban megjelent levelében azt állítja, hogy a magyar kormány intézkedései jelentős hatással vannak a KKP Európán belüli terjeszkedésére.

„Az emberek csodálkoznak, hogy egy száműzetésben élő aktivista miért törődik a magyar politikával. A válasz az, hogy ami történik Budapesten, az befolyásolja Hongkongot. (…) 2010 óta a magyar és kínai kormány folyamatos közeledése megbénította az EU nyomásgyakorló mechanizmusait Peking emberi jogokat megsértő intézkedéseinek ügyében.”

Az aktivista szerint a kormány tavaszi döntései megbénítják az EU küzdelmét az emberi jogok megsértése ellen. Márciusban Szijjártó Péter külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy mind az ujgurok elnyomása, mind a mianmari tüntetők megtámadása ellen hozott szankciók károsak és értelmetlenek. Májusban pedig Magyarország megvétózta az uniós közleményt, ami a hongkongi demokrácia romló állapotára próbálta felhívni a figyelmet.

Levele végén Law arra kéri Orbán Viktort, hogy a demokratikus szövetség részeként vegyen részt a kínai terjeszkedéssel szembeni fékek és ellensúlyok kidolgozásában.

„Az EU-t azért hozták létre, hogy megőrizzék a békét és a demokráciát. Ezért világos, hogy el kell ítélnie az emberi jogok megsértését, amik veszélyeztetik a világbékét - Magyarország pedig nem állhat ennek útjába” - írja Law.

Lénárd Lili