Drag queenekkel ünnepelték az alternatív államalapítást a berlini magyar nagykövetség előtt

2021 augusztus 21., szombat 8:28
3

Magyar Queer Államalapítás címmel tartottak drag race-t és tüntetést a berlini magyar nagykövetség előtt. Az eseményt a Queer Papriqua Alliance szervezte, mely LMBTQ+ aktivistákból áll. Az utolsó csepp a pohárban a melegellenes törvény volt számukra.

Drag show a berlini magyar nagykövetség előtt Fotó: Néder Panni

Mint mondták, megelégelték, hogy a magyar kormány politikai haszonszerzés érdekében egyenként pécéz ki kisebbségeket, majd azok szisztematikus ellehetetlenítésével családokat és közösségeket tép szét.

„Hogy súlyosbítsa a helyzetet, Orbán nemrég népszavazást jelentett be a homofób törvényről. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az autokrata rezsim meginvitálja a heteroszexuális többséget, hogy szavazzanak a queer kisebbség jogainak elvételéről” - mondta beszédében Szijártó Imre, az egyik szervező.

A tüntetésen jelképesen egy megújult magyar államot is alapítottak, melynek mindenki tagja lehet etnikai és vallási hovatartozástól, szexuális irányultságtól, nemi identitástól, kortól és egészségi állapottól függetlenül - ha már a magyar kormány teljesen kisajátította magának az ünneplés jogát és a hazafiság mibenlétét. (A minden elemében elképesztő állami felvonulásról Ács Dani tudósított.)

Szivárványos Szent Korona. Fotó: Néder Panni

A szervezők szerint egyébként az Európai Unió intézményei és a német politikai elit is felelős a magyarországi fejleményekért. A szimbolikus stadionkivilágítások helyett az Orbán rezsim hatékony szankcionálását követelték, ezért „Tetteket, ne fényeket!” volt a tüntetés jelmondata.

„Nem tudjuk kritika nélkül elfogadni az üres gesztusaikat. Ezek a politikusok aktívan lehetővé tették és finanszírozták egy autoriter rezsim felemelkedését az EU kellős közepén, ami büszkén hivatkozik a szabadság, egyenlőség és testvériség építőköveire, miközben ezek más kontextusban olyan embertársainknak való hátat fordítás alapjául szolgálnak, akik erőszak, háború vagy halál elől menekülnek. Most stadionok szivárványszínűre való festésével próbálják fehérre mosni magukat” - mondta Szijártó Imre.

Fotó: Néder Panni

Az esemény alatt adományokat is gyűjtöttek az első magyar vidéki Pride felvonulás, a Pécs Pride szervezésére.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt