Ez már a negyedik hullám

járvány
2021 szeptember 03., 13:32
comments 17
  • Benne vagyunk a negyedik hullámban, romlanak a fertőzési és kórházi adatok is.
  • Eddig ismeretlen magyarországi adatok is bizonyítják, hogy érdemes beadatni mindkét adag vakcinát.
  • De a maszkot sem kellene teljesen elfelejteni.
  • Iratkozz fel itt a 444 Járvány hírlevelére, és időről időre megkapod a postaládádba, amit tudni kell a vírushelyzetről.

Új hullám

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Hétfő óta 1334 koronavírusos fertőzöttet találtak Magyarországon, egész nyáron nem fordult elő hasonló. Most naponta átlagosan 191 új esetről számolnak be, ami a június eleji szintnek felel meg. A kórházban levő fertőzöttek száma két hónap után átlépte a százat, 149-nél jár.

Érezhetően benne vagyunk a negyedik hullámban. Müller Cecília szerint már a delta variáns felel a fertőzések 90 százalékáért. A vírusnak ez a változata minden korábbinál gyorsabban terjed, és ahogy korábban írtuk: az oltatlanok közt akadálytalanul végigsöpörhet.

Mit tehetünk?

Természetesen annál jobb, minél többen beoltatják magukat. Bár a delta hatékonyabban képes kicselezni a vakcinákat, azok még mindig nagyon erősen védenek a súlyos megbetegedéssel szemben. Mégis meglepő, hogy a kormány erre az egyetlen eszközre teszi fel a teljes védekezést, Orbán Viktor egyenesen azt mondta, „a maszkviselés nem fog segíteni”.

Pedig a maszkviselés segíthetne lassítani a járvány felfutását, nem véletlen, hogy nálunk jobban átoltott országokban sem engedték el teljesen. A deltát az oltottak is terjeszthetik, ráadásul észrevétlenül, hiszen sokszor alig, vagy egyáltalán nincsenek tüneteik. Ha zárt, zsúfolt helyeken feltesszük a maszkot, csökkenthetjük mások kockázatait, sőt bizonyos típusokkal a sajátunkat is.

Nem kevés, nem sok

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

A nyári hónapokhoz képest a napokban megugrott az oltások száma, valószínűleg az iskolai kampánynak köszönhetően. Ez nagyon fontos, mert így a gyerekek is kisebb eséllyel fertőződnek meg, és kevésbé adják tovább a vírust szüleiknek, nagyszüleiknek. Igaz, a teljes elérhető védettség kialakulásáig még heteket kell várni. (Kásler miniszter közben lazított az iskolák járványügyi előírásain a tavaszi félévhez képest.)

Magyarország 60 százalékos oltottsággal fordul rá a járvány negyedik hullámára, ha azt nézzük, hányan kaptak eddig legalább egy adagot. Ez önmagában nem rossz, de így is milliók védtelenek a vírussal szemben, köztük nagyon sok idős ember. A 80 év felettiek negyedének nincs oltása, a 60-asok és 70-esek körében valamivel jobb a helyzet.

Furcsa, hogy az operatív törzs adatai szerint nagyon visszaesett a második oltások száma, mintha sokan megelégednének egy adaggal. Még furcsább, hogy ennek semmi nyoma az európai központnál. Egyelőre nem tisztázták az ellentmondást.

Az egészségügyi dolgozók nagy része már beoltatta magát, aki még nem, kapott két hét haladékot, utána elveszíti az állását. Itthon csak számukra kötelező az oltás, Olaszországban viszont az oktatásban dolgozóknak is, sőt a miniszterelnök más szakmákra is kiterjesztené.

Látszik a számokon: megéri beadatni mindkét adagot

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Minden eddiginél részletesebb adatokat tudtunk meg a héten arról, hogy a beoltottakat milyen arányban támadta meg a vírus Magyarországon. Bár mi többnyire sikertelenül próbálkozunk adatkérésekkel az Országos Kórházi Főigazgatóságnál, egy olvasónk kérdésére válaszoltak, és kiderült, hogy legalább három héttel a második adag vakcina után

  • 0,086 százalék kapta el a vírust
  • 0,013 százalék került kórházba
  • 0,003 százalék hunyt el koronavírusban.

40 év alatti nem hunyt el Magyarországon azok közül, akik legalább három hete megkapták az oltásukat. Nem teljesen egyértelmű, de valószínű, hogy az adatok az oltási kampány kezdetétől nagyjából július közepéig érvényesek.

Korcsoportokra, sőt vakcinákra bontva is elküldték az adatokat, mégsem lehet az oltóanyagokat tökéletesen összehasonlítani. Pontosabb elemzéshez az oltatlanok fertőzési, kórházi és halálozási statisztikáira is szükség lenne.

További híreink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.