Kínába távozott az ujgur származásúakat felismerni képes programot Ausztráliában kifejlesztő kínai kutató

2021 szeptember 15., szerda 19:17

Az ausztráliai Curtin University azt kéri egy kiadótól, hogy vonjon vissza egy tanulmányt, amit az egyetem egyik volt oktatója írt. A tanulmány elkészítésében egy olyan mesterségesintelligencia-alapú szoftver segített, ami képes kiszűrni az ujgur származású embereket. A Wiley kiadó azt válaszolta, hogy ismételten ellenőrzik a tanulmányt a Curtintől kapott új információk fényében.

Miután az ausztrál ABC News tévécsatorna még 2019-ben tényfeltáró anyagot forgatott és adott le a vitatott kutatásról, több emberjogi szervezet is arra figyelmeztetett, hogy az arcfelismerő technológia kisebbségi csoportok üldözésére is használható.

Kínát több szervezet, illetve ország is megvádolta azzal, hogy népirtást követ el az országban élő, muszlim vallású ujgur kisebbség ellen, átnevelő táborokba zárva több mint egymillió ujgurt, akik közül rengeteg nőt kényszer-sterilizációnak vetettek alá.

A kérdéses tanulmány szerzője, a kínai Wanquan Liu professzor a botrány kirobbanása után lemondott pozíciójáról, és egy kínai egyetemen vállalt munkát. A Curtin Egyetem szerint a kutatás a tudtuk nélkül folyt. James Paterson, az ausztrál parlament hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a BBC kérdésre azt nyilatkozta, hogy

“Nyugtalanító belegondolni, hogy egyáltalán hogyan engedélyezhettek ilyen kutatást, és hogy az miként folyhatott ennyi ideig észrevétlenül.”

(via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt