A politikai vérszomj és az óvatos átmenet közti vita dönti majd el a miniszterelnöki előválasztást

Vége az ellenzéki előválasztást első fordulójának, sosem látott ellenzéki összefogás és kemény munka eredményeként a választók kiválasztották azt a 106 jelöltet, akik egyedül állnak majd ki a választókerületükben a Fidesz jelöltjével szemben jövő áprilisban. A miniszterelnök-jelöltségért viszont még tovább folyik a verseny, amelyben egyelőre Dobrev Klára vezet meggyőző, de nem ledolgozhatatlan fölénnyel, Karácsony Gergely és a meglepetés befutó Márki-Zay Péter előtt.

A 444 podcastjának mai adásában a 444 három újságírójával, Magyari Péterrel, Miklósi Gáborral és Sarkadi Zsolttal beszélgetünk az előválasztás eredményeiről. Azért is velük, mert ők készítettek interjút az előválasztás előtt a három legesélyesebbnek tűnő miniszterelnökjelölt-jelölttel, akik közül Jakab Péter végül nem jutott tovább a második fordulóba.

Az adásban beszélünk arról, mekkora sikert vagy kudarcot jelent a jelölteknek az első forduló, milyen következtetéseket lehet levonni az eredményekből a pártok és a választók viselkedésére nézve és milyen nagyon komoly elvi és közjogi viták várhatók a három versenyben maradt jelölt között arról, hogy mit kezdenének egy esetleges kormányváltás után az Orbán-rendszerrel. És arról is szó esik, hogy miért frusztráló miniszterelnök-jelöltekkel interjúzni a kampány hajrájában.

A Dobrev Klárával készült interjúnkat itt, a Karácsonnyal készültet itt, a Jakab Péterrel készültet itt találjátok. A 444 podcastjait meghallgathatod a Spotifyon, A Google Podcast és az Apple Podcast, és az Amazon Audible nevű szolgáltatásnak podcastoldalán is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.