Karácsony és Palkovics aláírta a fővárosi közlekedés állami támogatásáról szóló megállapodást

2021 november 29., hétfő 8:53
7

Karácsony Gergely aláírta a fővárosi közösségi közlekedés állami támogatásáról szóló megállapodást azt követően, hogy hétfő reggel találkozott Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel a minisztérium épületében - közölte az MTI.

Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel (ITM) történt találkozó után az ITM épületében 2021. november 29-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A főpolgármester a megbeszélést követő sajtótájékoztatóján kifejezte reményét, hogy a 12 milliárd forint, ami a budapesti közösségi közlekedés költségeinek 7 százalékát jelenti, még ebben az évben megérkezik a főváros számlájára.

Hozzátette: nem érti, hogy ehhez miért volt szükség „látványpékségre”, üzengetésre és a főváros részéről politikai nyomásgyakorlásra, hiszen a támogatás normatív kifizetése eddig évről évre automatizmus mentén történt, és az összeg szerepel az állami költségvetésben.

Frissítés:

Karácsony Gergely közleményben, illetve Facebook-oldalán azt írta:

„most azt is politikai szintre emelte a kormány, hogy működhet-e a közösségi közlekedés Budapesten.”

Szerinte Budapesten a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalának megőrzése nemzeti érdek, már csak azért is, mert a BKK és BKV naponta 4,2 millió utazást tesz lehetővé, és az M3-as metrót többen használják, mint a MÁV egész vonathálózatát.

A főpolgármester állítása szerint a kormány eddig minden közlekedési fejlesztésüket igyekezett akadályozni: „Blokkolja a kedvezményes hitelfelvételi lehetőségeinket, hogy elektromos trolik és új villamosok közlekedjenek a fővárosban, hiába van rengeteg lehetőség az Európai Unió helyreállításai alapjából közlekedési fejlesztésre költeni, Budapest nem kap ebből semmit. A főváros és az agglomeráció közlekedésének fejlesztésében partnerségre törekszünk, erről nem háborúzni kell, forrásokat elvonni és politikai hasznot lesni, hanem közösen tenni azért, hogy a budapestieknek és az agglomerációban élőknek a legjobb szolgáltatást nyújthassuk.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt