A Lázár János-féle Ménesbirtok Csányi cégétől veszi a műtrágyát, de annak is duplájára ment az ára

2021 december 16., csütörtök 9:35
12

A Lázár János felügyelte Nemzeti Ménesbirtok a műtrágyát a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó KITE Zrt-től vásárolja, a tonnánkénti átlagár 2022-ben 198 ezer forint lesz, miközben idén 81 ezer volt - írja az Átlátszó.

Vagyis az emelkedés több mint kétszeres.

A dolog azért izgalmas, mert a kormánypropaganda és több kormánypolitikus napok óta arról beszélnek, hogy a hazai műtrágyaárak drasztikus emelkedése a piac jelentős részét uraló Bige László kartellezésének köszönhető.

Nagy István agrárminiszter például ilyeneket nyilatkozott a napokban az Indexnek:

“Ki vagyunk szolgáltatva az importnak, itthon pedig annak az egy üzemnek, amely műtrágyával foglalkozik. Ez a baloldali milliárdos, Bige László kezében van, aki nyíltan fenyegeti és zsarolja a magyar gazdákat, és a tőlük beszedett pénzből nyíltan finanszírozza a baloldal és annak kijelölt miniszterelnök-jelöltjének kampányát. Felháborító az is, hogy a magyar gazdák kárára nyerészkedik, és az is, hogy a magyar gazdák pénze annak a baloldalnak a kampánykasszájába vándorol, amely kormányzása alatt is mindig a magyar gazdák ellen volt.”

Csakhogy az Átlátszó cikke szerint a piacon nincs nagy különbség a műtrágyaárak között, azon a tenderen, aminek a végén a KITE lett a Ménesbirtok beszállítója, Bige cége nem is indult, a 2022-es átlagár mégis több mint duplája az ideinek.

(Nagy miniszter becslése szerint a Bige-féle Nitrogénműveké mint egyetlen hazai gyártóé az itthon eladott műtrágya 50-55 százaléka, a többi import.)

A tényfeltáró oldal megemlíti azt a személyi összefonódást, hogy Csányi Sándor fia, Attila, a Bonmafarm csoport vezérigazgatója, ott ül annak az alapítványnak a kuratóriumában, ami megkapta a Ménesbirtok részvényeinek 100 százalékát. Eközben az állami cég az ő családi érdekeltségüktől szerzi be a műtrágyát.

Az Átlátszó cikkében idézett piaci szereplők szerint a vad áremelkedés okai a következők lehetnek:

  • A foszfor, a kálium és a nitrogén ára drasztikusan emelkedett
  • a gáz ára tavaly nyáron 5–8 euró/MWh között alakult, jelenleg 70 euró/MWh fölött van
  • a szén-dioxid-kvóta is nagyot drágult, ez korábban kábé 400 forint költség volt egy tonna műtrágyára vetítve, most ennek a 11-szerese.
  • minden egyes eurónövekedés a földgáz árában négy euró növekedést jelent a pétisó tonnánkénti önköltségi árában.

Frissítés: A KITE Zrt. vezérigazgatója, Szabó Levente levelet küldött, amiben azt írja: „Ismereteink szerint a döntéshozatalban Csányi Attila, a KITE Zrt. tulajdonosának fia prudenciális okokból nem vett részt.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt