Hat kutatás is azt mutatja, hogy az omikron kevésbé támadja a tüdőt, mint a korábbi variánsok

járvány
2022 január 02., 08:01
comments 4

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a koronavírus omikron-variánsa jóval nagyobb eséllyel a torkot fertőzi meg, nem pedig a tüdőt, és ez magyarázhatja, hogy ez a variáns miért terjed sokkal hatékonyabban, de egyben azt is, hogy miért lehet kevésbé halálos, mint a korábbi törzsek. A Guardian hat friss nemzetközi kutatás alapján ír arról, hogy az omikron a jelek szerint kevésbé támadja meg a fertőzöttek tüdejét, mint a delta, illetve a korábbi variánsok.

Az omikron variánst megszemélyesítő bábuk Nicaraguában, ahol az újév kezdetén elégették ezeket
photo_camera Az omikron variánst megszemélyesítő bábuk Nicaraguában, ahol az újév kezdetén elégették ezeket Fotó: OSWALDO RIVAS/AFP

Ezek mind elég új kutatások, nem estek át még peer review ellenőrzésen, de eredményeik egymástól függetlenül mutattak ugyanabba az irányba. Az University College London virológusa, Deenan Pillay arról beszélt a lapnak, hogy az omikron abban különbözik a korábbi variánsoktól, hogy más típusú sejteket támad meg, és ezek a sejtek a felső légutakban, azaz a torokban vannak. Emiatt több sejtet tud megfertőzni, és könnyebben is terjedhet, ugyanakkor kevésbé veszélyes az emberi egészségre, mint a tüdőt támadó variánsok.

Az idézett hat kutatás közül az egyiket a liverpooli Molekuláris Virológiai Kutatóközpont tette közzé karácsonykor, ők egereken végzett megfigyelések során találták azt, hogy az omikron kevésbé károsította az állatok tüdejét. Az állatok a kísérlet során kevesebb súlyt vesztettek, és kevésbé súlyos tüneteik voltak, ráadásul gyorsabban fel is gyógyultak, mint más törzsek esetében.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az első jelek ugyan kedvezőek és jó hírekről van szó, de nem szabad felhagyni a védekezéssel, mert az omikron még így is veszélyes lehet azokra, akik rosszabb egészségügyi állapotban vannak.

Hasonló eredményre jutottak egymástól függetlenül belga, amerikai és hongkongi kutatások során is. Egy skót kutatás pedig arra jutott, hogy az omikron könnyebben fertőzi meg azokat, akik már két oltást kaptak, de a harmadik, megerősítő oltás képes részlegesen helyreállítani az immunitást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.