ÓÓÓÓÓH, YEAHHH, a magyarok istenére: a Nemzeti Dal friss feldolgozásától a schwechati csatatérig fogsz rohanni

MŰVÉSZET
2022 március 11., 16:51

Végre egy nem háborús hír! Kiváló szórakoztató termék készült a Nemzeti dal megírásának 174. évfordulójára. A vers Tolcsvay László által megzenésített változatát 9 énekes adja elő, de nem is maga a szám a nagy szám benne - azt mindenki ismeri - hanem a videóklip.

Az ugyanis a forradalom és szabadságharc egyik kevésbé ismert jelentét eleveníti fel. Azt amikor a huncut Helytartótanács egyik ügynöke fura kékesfehér kristályokat csempészett a forradalmárok elit alakulatának kulacsába, amitől a Nemzeti Múzeumban flangáló népfelkelők lába egyszerre csak a földbe gyökerezett, a szemük kigúvadt, a gesztusaik furán robotszerűvé válták és elkezdték kényszeresen ökölbe szorítani a kezüket

meg a szívtájékukat masszírozni.

Ez így ment 3-4 órán keresztül, miközben a forradalmárok néha megsimították egymás mentéjét és megjegyezték, hogy soha életükben simogattak ennyire finom, puha anyagot.

Ezt az eddig méltatlanul elhallgatott 48-as epizódot olyan nagykutyák adják elő, mint a japánosan letisztult előadóvá vált Pataky “Ufó” Attila,

Sasvári “Drámai Mókus” Sándor,

Nagy Feró, akinek az osztrák szervnepperek ellopták a nyakát,

Varga Miklós, Réthy Zsazsa, Varga Vivien, Muri Enikő, illetve az egészet kitaláló duó, Nagy Szilárd és Dr Ragány Misa.

A földbe gyökerezés, a kameramozgás, illetve a "mindig a lencsébe nézz!" utasítás eredőjeként a klip szereplői a filmidő egy részében úgy forgatják a fejüket, mint egy csapat ijedt csalibagoly, akiket a vadász - talán maga Semjén "Karámban A Tehenet" Zsolt? - fényes délben kikötözött egy T alakú fára a mező közepén, hogy az ideges lipsi madarak megtámadják, ő meg sorban lepuffantsa őket.

Na de ki ez a fura hazafi Móga János altábornagy Habsburg birodalom-szerte rettegett pincérkommandójából, aki titokzatos okokból tenyérnyi gyémántokat varratott a pincérzakója vállára?

Ki más lenne, mint egy archetipikus szabadsághős, a lázadó köztisztviselőrock esszenciája, Dr Ragány Misa politikai tanácsadó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) előadó-művészeti főosztályvezetője, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

És ez a lelkes forradalmár?

Ő maga Poptőfi Sándor, a lázadás szelleme, polgári nevén Nagy Szilárd énekes, egyben a projekt gazdája.

Nagy Szilárd már 2012-ben egyértelműen jelezte a szélesebb közönségnek, hogy ő igazi márciusi ifjú, azon belül is Vasvári "Dicpic" Pál örököse. Miután nem jutott be az X-faktor élő adásába, azzal próbált felszínen maradni, hogy lenyilatkozta az RTL Fókusznak, miszerint lefeküdt Bagosi Alexa énekesnővel. Bagosi reakciója? Szilárd kért meg sms-ben, hogy erősítsem meg a kapcsolatunkat a médiának, hogy egy ideig címlapon szerepelhessen.

A hibátlan klip a vájtszeműek kedvéért igazi színészi csemegét is rejt: Pataky Attila 1:12-nél egyetlen nyelvmozdulattal képes megidézni a kortárs magyar politika egyik ismert szereplőjét:

Hasonló igazgyöngy, amikor Muri Enikő 3:40-nél úgy énekli ki, hogy

ÓÓÓÓÓH, YEAHHH, a magyarok istenére

mintha a forradalom a Mississippi deltájának mocsaraiban tört volna ki.

Ja és itt látható maga a klip:

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.