Az egykori tengerészgyalogos tudósítani ment Ukrajnába, de inkább a katonák kiképzését választotta

háború
2022 április 22., 13:15
comments 2

Büszkén jelentette be március 15-én a Task and Purpose nevű katonai tematikájú amerikai újság, hogy tudósítót küldenek Ukrajnába, ahol akkor már három hete zajlott az orosz invázió. A lap elsősorban olyan veteránokat alkalmaz, akik szolgáltak az Egyesült Államok hadseregének különböző haderőnemeiben. Ukrajnába Andrew Milburnt küldték, aki 2019-ben szerelt le 31 évnyi szolgálat után a tengerészgyalogságtól. Megjárta a ranglétrát: pályafutása végén az ISIS elleni különleges műveletek irányítója volt. Azóta kiképzéseket tart, és a tapasztalatairól különböző folyóiratokban, podcastokban számol be.

link Forrás

Milburn azonban nem sok cikket adott le az újságnak. Tudósítás helyett valami másba kezdett az ostromlott Kijevben. Hogy pontosan mi történt, azt a Newsweekbe írta meg.

„Az első héten négy-öt cikket írtam, de aztán ez az egész olyan komolytalannak tűnt; nem akartam megfigyelő lenni. Olyan emberek, akiket korábbi látogatásaimból ismertem, és akik most az ukrán hadseregben szolgálnak, segítséget kértek tőlem” – írja.

Az egykori különleges műveleti parancsnokról ukrán kapcsolatai megtudták, hogy mihez ért. Megkérték, tartson kiképzést a város védelmében részt vevő különleges osztagoknak.

„Kicsiben kezdtük – írja –, egy maroknyi sráccal, az ukrán különleges műveleti erők kiképzésével, az ellenállásra összpontosítva, mert Kijevben voltunk, és akkoriban a harc a külvárosban folyt, kevesebb mint 10 kilométerre tőlünk”.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.