„Infláció van, de az én fizetésem nem emelkedik”

gazdaság
2022 július 04., 04:12
comments 13
  • Az infláció nem csak a gazdaságot érinti rosszul, de a munkavállalókat is, akik egyik pillanatról a másikra a hó végén már nem jönnek ki a fizetésükből.
  • Sokan hiába kérnek fizetésemelést. Nem kapnak, vagy nem kaphatnak, mert minimálbéren vagy közalkalmazotti bértáblában vannak.
  • Mindenki ott spórol, ahol tud: ki a sporton, ki az élelmiszereken, ki a nyaraláson. Akikkel beszéltünk mind a külföldre költözést emlegették végleges megoldásként.
  • A közgazdászok szerint pedig a jövő sem sokkal fényesebb a mostaninál.

A ManpowerGroup felmérése szerint idén 10-ből 6 magyar munkavállaló kapott fizetésemelést. Az viszont kérdés, hogy azok, akik kaptak, eleget kaptak-e ahhoz, hogy ekkora infláció mellett érjen is valamit a pénzük. Különösen azokat érinti rosszul a magas infláció, akik eleve keveset keresnek. Ők azok, akik ha még ki is tudnak könyörögni egy kis emelést, pont ugyanott fognak tartani. A 26 éves Balázs két éve dolgozik egy reklámügynökségnél, de hiába kért az inflációra való tekintettel fizetésemelést, nem kapott.

„Kétszázezer forint plusz némi kafatéria volt a kezdőfizetésem. Két év alatt háromszor kaptam kicsi, 10 százalékos fizetésemeléseket, jórészt azért, mert előléptettek. Még az ősszel megállapodtunk, hogy idén tavasszal lesz megint egy 10 százalékos emelés, csakhogy azóta beütött az infláció, és hiába pedzegettem, hogy 10 százaléknál jóval nagyobb infláció van, nem vették figyelembe. Elég nonszensz, hogy három fizetésemelés után sem jövök ki a pénzemből” - mondja Balázs.

Balázs jelenleg 290 ezerből plusz kafetériából él, aminek a 45-50 százalékát elviszi az albérlet, amiben lakik.

„Az a baj, hogy már ennek a tíz százlakos fizetésemelésnek se tudok örülni, mert mindennek emelkedik az ára közben, így nem érzem előrelépésnek. Nem jutok egyről a kettőre” - mondja.

Balázs azzal próbál spórolni, hogy nem rendel ételt, hanem főz. Azt mondja, hogy a 1,5 évvel ezelőtti fizetéséhez mérten próbál vásárolni is.

„A boltban például már nem a kedvenc kenyerem veszem meg, mert az már 700 forintba kerül, hanem csak a 400 forintost. Az a baj, hogy minden drágul, infláció van, de az én fizetésem nem emelkedik” - mondja.

Balázs a hó végére legtöbbször nullára jön ki, de ha van valami nagyobb kiadás, például orvoshoz kell mennie, akkor a szülei segítenek neki. Azt mondja, hogy ősszel majd újra felveti a vezetőségnek a fizetésemelést. Nagyon nem szeretne emiatt munkát váltani, de amióta ilyen helyzetbe került, nyitottabb az állásajánlatokra. Vészhelyzetre pedig a külföldre költözést tartja valószínűnek.

Beindul a szektorvándorlás

Sebők Miklós közgazdász kutató szerint a különböző szektorokat és az azokban dolgozókat különböző módon érinti az infláció.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.