„Infláció van, de az én fizetésem nem emelkedik”

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
július 4., hétfő 4:12
13
  • Az infláció nem csak a gazdaságot érinti rosszul, de a munkavállalókat is, akik egyik pillanatról a másikra a hó végén már nem jönnek ki a fizetésükből.
  • Sokan hiába kérnek fizetésemelést. Nem kapnak, vagy nem kaphatnak, mert minimálbéren vagy közalkalmazotti bértáblában vannak.
  • Mindenki ott spórol, ahol tud: ki a sporton, ki az élelmiszereken, ki a nyaraláson. Akikkel beszéltünk mind a külföldre költözést emlegették végleges megoldásként.
  • A közgazdászok szerint pedig a jövő sem sokkal fényesebb a mostaninál.

A ManpowerGroup felmérése szerint idén 10-ből 6 magyar munkavállaló kapott fizetésemelést. Az viszont kérdés, hogy azok, akik kaptak, eleget kaptak-e ahhoz, hogy ekkora infláció mellett érjen is valamit a pénzük. Különösen azokat érinti rosszul a magas infláció, akik eleve keveset keresnek. Ők azok, akik ha még ki is tudnak könyörögni egy kis emelést, pont ugyanott fognak tartani. A 26 éves Balázs két éve dolgozik egy reklámügynökségnél, de hiába kért az inflációra való tekintettel fizetésemelést, nem kapott.

„Kétszázezer forint plusz némi kafatéria volt a kezdőfizetésem. Két év alatt háromszor kaptam kicsi, 10 százalékos fizetésemeléseket, jórészt azért, mert előléptettek. Még az ősszel megállapodtunk, hogy idén tavasszal lesz megint egy 10 százalékos emelés, csakhogy azóta beütött az infláció, és hiába pedzegettem, hogy 10 százaléknál jóval nagyobb infláció van, nem vették figyelembe. Elég nonszensz, hogy három fizetésemelés után sem jövök ki a pénzemből” - mondja Balázs.

Balázs jelenleg 290 ezerből plusz kafetériából él, aminek a 45-50 százalékát elviszi az albérlet, amiben lakik.

„Az a baj, hogy már ennek a tíz százlakos fizetésemelésnek se tudok örülni, mert mindennek emelkedik az ára közben, így nem érzem előrelépésnek. Nem jutok egyről a kettőre” - mondja.

Balázs azzal próbál spórolni, hogy nem rendel ételt, hanem főz. Azt mondja, hogy a 1,5 évvel ezelőtti fizetéséhez mérten próbál vásárolni is.

„A boltban például már nem a kedvenc kenyerem veszem meg, mert az már 700 forintba kerül, hanem csak a 400 forintost. Az a baj, hogy minden drágul, infláció van, de az én fizetésem nem emelkedik” - mondja.

Balázs a hó végére legtöbbször nullára jön ki, de ha van valami nagyobb kiadás, például orvoshoz kell mennie, akkor a szülei segítenek neki. Azt mondja, hogy ősszel majd újra felveti a vezetőségnek a fizetésemelést. Nagyon nem szeretne emiatt munkát váltani, de amióta ilyen helyzetbe került, nyitottabb az állásajánlatokra. Vészhelyzetre pedig a külföldre költözést tartja valószínűnek.

Beindul a szektorvándorlás

Sebők Miklós közgazdász kutató szerint a különböző szektorokat és az azokban dolgozókat különböző módon érinti az infláció.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt