Egymillió gondozásra szoruló ember maradhat magára

gazdaság
2022 augusztus 01., 13:08
comments 6

Már ősszel bezárhatnak szociális intézmények, mert nem tudják kifizetni a megemelt közületi rezsidíjakat és munkatársaik nem jutnak el a segítségre szorulókhoz, mert nem lesz miből teletankolni az autókat – írja a Népszava a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) közös levelére hivatkozva.

A szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti szektorban százezer ember dolgozik, az ellátottak száma pedig meghaladja az egymilliót. A szakmai szervezetek a korábbi szociális, ma gondoskodáspolitikai államtitkártól kérik, hogy az ágazatot illető kérdésekről egyeztessenek velük, és még további három kérdésükre szeretnének választ kapni:

  • Végez-e hozzájuk hasonlóan valamilyen adatgyűjtést a Belügyminisztérium a rezsi- és üzemanyag áremelés szociális ellátókra gyakorolt hatásairól?
  • Tervez-e a kormány bármit, ami jobb helyzetbe hozná a szolgáltatókat?
  • Ha közülük valóban csődbe megy valamelyik, mi lesz a sorsa azoknak az embereknek, akiket eddig ők láttak el?

Az intézmények közületi nagyfogyasztónak számítanak, így a megemelkedő áram és gázszámlák gyakorlatilag működésképtelenné teszik őket – figyelmeztetnek.

A 3Sz levelet aláíró vezetője, Szoboszlai Katalin és a SzMME elnöke, Meleg Sándor bentlakásos intézmények vezetőivel, nappali ellátások szervezőivel, támogató szolgálatok, valamint család- és gyermekvédelmi szolgálatok munkatársaival való egyeztetés után arra jutottak, hogy a a megemelkedő kiadások fedezetét sem ebben az évben, sem a 2023-as elfogadott költségvetésben nem látja a szociális szakma. Ha az utcai szociális munkát végzők nem tudnak eljutni autóikkal, kisbuszaikkal azokra a helyekre, ahol a rászorulók számítanak a segítségükre, az beláthatatlan következményekkel járhat.

Az ágazat helyzetét tovább nehezíti:

  • A kata-módosítás negatív hatása,
  • a jövő évi béremelés, főként a minimálbér-emelés fedezetének előteremtése,
  • az étkeztetés költségeit drasztikusan megemelő infláció is.

Veszélyben érzik a szociális gondoskodásban részesülők ellátását a szakemberek. Az előre látható következmény a dolgozók elbocsátása, a szolgáltatások csökkentése vagy teljesen megszüntetése lesz. Első körben a civil szektorban, az egyesületek, alapítványok által működtetett szolgáltatásokat érinti a veszély, ezek kerülhetnek csődközeli helyzetbe a legkorábban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.