Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának második adása. Kéthetente szombaton beszélgetünk gasztronómiáról, annak gazdasági, társadalmi és kulturális vetületeiről Bajor Zsófival, Nábelek Zsófival és Vida Katával.
Az első adásban a háború és a gasztronómia viszonyát jártuk körül, aminek az apropóját az orosz–ukrán háború és az életünkbe a következő hónapokban egyre jobban begyűrűző gazdasági és klímaválság adta.
A második adásban kicsit vidámabb téma felé fordulunk, és a fagylaltok világában merülünk el, főleg házi cukrászunk, Nábelek Zsófi szakértelmével. Fagylalt, jégkrém, semifreddo, granita, gelato, parfé, sörbet és szorbé – melyik micsoda, hogyan készülnek, hogy találták fel, hogy vált Pesten népszerűvé a hideg nyalat, és végül azt is elmondjuk, szerintünk melyik a legjobb fagyizó Budapesten.
A podcastban nem helyesen hangzik el, mea culpa:
A témában ajánljuk Rédey Judit Hideg nyalat és spanyol tekercs: A fagylalt, a jégkrém és a parfé története című könyvét (megvásárolható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban), Földváry Gergely Hébé kioszkja: így hívták az első pesti szabadtéri fagylaldát cikkét és Nábelek Zsófi fagylaltreceptjeit.
Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy témaötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre!
Az adást és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston, az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.
Indul a Podkoszt, új, kéthetente jelentkező gasztronómiai podcastunk. Az első rész a háború és a gasztronómia viszonyáról szól. Sűrített tej, gulyáságyú, konzerv és áfonyás zabkása a fronton.
Tíz éven át, a világgazdaság történetének egyik legnagyobb és leghosszabb konjunktúrája meg az EU-ból öntött támogatás mellett bármivel lehetett hülyéskedni. A gazdaságpolitika nem tudott nem zseniálisnak tűnni, pláne hogy százmilliárdok mentek arra, hogy annak hirdessék. De az aranykor véget ért.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.
Podcastunkban Vida Kata pszichológus, gasztroblogger beszélgetett Lu Boennel, a 101 étteremcsoport alapító tulajdonosával gyerekkoráról, a Ramenka és a 101 Bistro alapításáról, és arról, hogy mitől lesz autentikus egy kínai étel.
Bede Márton elmagyarázza a kínai konyha legnagyobb gurujának a hortobágyi palacsintát. Tartsunk már jobbra az autópályán! Cinikus békebrókerek. Már alig virul a fityula, fogynak a szóvicces filmcímek.
A hazai vállalatok jelenleg nem profittermelő eszközként használják a kontrollingot, hanem aktuális helyzetük leírására, a múltbeli adataik értelmezésével. Podcastunkban arról beszélgettünk, hogyan lehetne ezt másként csinálni.
Podcastunkban többek közt arra keressük a választ, lehet-e egyáltalán tervezni még a választások előtt, mire készülhetnek a vállalatok, és hogyan lehet sikerrel megoldani jövőbeni kihívásokat.