Háború Tigrében: Több tízezer civil halt meg, és millióknak van szüksége sürgős élelmiszersegélyre

háború
2022 augusztus 26., 13:15

A háború 2020-as kezdete óta a régió el van vágva a külvilágtól, nincs telefon és internet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Dr. Tedros Ghebreyesus elárulta, hogy képtelen pénzt küldeni éhező rokonainak Etiópia háború sújtotta Tigré régiójába.

„Sok rokonom van ott. Szeretnék nekik pénzt küldeni, de nem tudok” - mondta egy sajtótájékoztatón.

„Azt sem tudom, hogy ki halt meg, és ki él” - folytatta.

Etiópia kormányát azzal vádolták, hogy segélyblokádot vezetett be a régió ellen, ami akadályozta a létfontosságú szállítmányokat, a szállítmányok elmaradását pedig a harcokra fogta.

Több tízezer civil halt meg, és millióknak van szükségük sürgős élelmiszersegélyre. A WHO szerint Tigré 5,5 millió lakosának csaknem fele súlyos élelmiszerhiányban szenved.Dr. Tedros, volt etióp egészségügyi miniszter nem először szólalt meg a háborúról. Szerdán azt mondta, hogy a helyzet rosszabb, mint Ukrajnában, és azt sugallta, hogy a globális válaszlépések közötti különbség mögött rasszizmus áll.

„Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a humanitárius válság Tigrében nagyobb, mint Ukrajnában. És már hónapokkal ezelőtt is mondtam, hogy ennek talán a tigréi emberek bőrszíne az oka.”Dr. Tedros 2020-ban tagadta egy etióp tábornok vádjait, miszerint segített volna fegyvereket beszerezni a tigréi lázadóknak.

A harcok ezen a héten kezdődtek újra, miután hónapokig nyugalom uralkodott a tigréi erők és az etióp kormány között márciusban megkötött humanitárius tűzszünetet követően.

A Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) szóvivője, Getachew Reda a BBC Newsday című műsorában elmondta, hogy még mindig súlyos harcok folynak, és hogy Tigré népe szenved.

A TPLF az etióp hadsereget okolja a harcok kirobbanásáért, Etiópia pedig a TPLF-et.

A kormány nem válaszolt a BBC megkeresésére.

A tigréi háború 2020 novemberében tört ki Etiópia legészakibb régiójában, később délre, az Amhara és Afar régiókra is átterjedt.

Több ezren haltak meg, több mint kétmillió ember elmenekült otthonából, és mintegy 700 ezer ember éhínséghez hasonló körülmények között élt - közölték amerikai tisztviselők. (via BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.