11 embert tartóztattak le a vasárnapi brüsszeli zavargások után

külföld
2022 november 28., 16:02
comments 1

11 embert tartóztattak le vasárnap Brüsszelben, miután a városban zavargások törtek ki azután, hogy a belga válogatott 2-0-ára kikapott Marokkótól a világbajnokságon. A belga médiabeszámolók alapján a Brussel Times azt írja, hogy jelentős anyagi kár is keletkezett, és három újságíró is megsérült az este folyamán: egyikük arcát egy petárda találta el, de volt operatőr, akit többször is bántalmaztak, miközben a zavargásokról készített felvételeket.

photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Az erőszakot minden politikai párt elítélte, de mint a lap írja, a szélsőjobboldali Vlaams Belang elnöke, Tom Van Grieken odáig ment, hogy arról beszélt, Belgiumnak marokkói problémája van. A pártelnök külön kitért arra az esetre, hogy Antwerp külvárosában letéptek egy belga zászlót, és erre hivatkozva arról beszélt, hogy a zavargók olyan vendégek, akik gyűlölik a házigazdáikat, ezért haza kéne menniük.

A flamand igazságügyi miniszter, Zuhal Demir szintén a belga bevándorlási politika kritikájára használta ki a történteket. A szövetségi kormány képviselői is elítélték az erőszakot, de nem hoztak szóba etnikai kérdéseket.

Mint a lap írja, vasárnap, a meccs után Brüsszelben sok helyen a hatóságok járműveire támadtak, mentőautókat és egy tűzoltóautót is megrongáltak.

A vasárnap este történtek ellenére Brüsszel polgármestere, Philippe Close úgy látja, nem kell betiltani a tömegrendezvényeket a világbajnokság ideje alatt.

Jelentettek vasárnap zavargásokat Anwerpenből, Rottedamból és Hágából is, ugyanakkor a jelentősebb marokkói közösségekkel rendelkező Genkből, Beringenből és Maasmechelenből nem érkeztek hasonló hírek, de az emberek nagy számban ünnepeltek az utcákon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt