Szijjártó Péter katari földgázvásárlásról egyeztetett Dohában

energia
2022 december 14., 14:15
comments 23

Földgázról egyeztetett szerdán Szijjártó Péter Dohában: a külügyminiszer a reggeli szentmise után energetikai és külügyi tárgyalásokat folytatott, és olyan megállapodást kötött, amelynek keretében katari földgáz érkezhet Magyarországra. Szijjártó szerint erre azért van szükség, mert az „elhibázott gázársapkák" nem viszik közelebb Európát az energiaválság megoldásához.

Délelőtt megírtuk, hogy Szijjártó Péter is Katarba utazott. Na de nem azért, amiért Orbán Viktor: a focirajongó külügyminiszter szerdán hajnalban kapucnis pulcsiban és szűk farmerben szállt le a repülőről Dohában, a Külügyminisztérium sajtóosztálya pedig délután közleményben tudatta, hogy máris az MVM és a QatarEnergy között tárgyalások indulhatnak

katari földgáz vásárlásáról. Szijjártó szerint, mivel az energiaválság megoldásához a „kifejezetten elhibázott olaj- vagy gázársapka” nem visz közelebb, minél több gázt kell juttatni az európai piacra, így Magyarországra is. A külügyminiszter emlékeztetett, hogy Katar a világ harmadik legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik, és

"ha kioktató, lenéző, leckéztető stílussal közelítünk a katariakhoz, akkor abból nem lesz kölcsönös előnyökre alapuló együttműködés".Majd hozzátette, hogy Magyarország és Katar azonos állásponton van az ukrajnai háború kapcsán is, mert mindketten „a béke pártján állnak”.

Ahogy az EU kezd leszakadni az orosz gázról, egyre több európai kormány és vállalat igyekszik alternatív beszállítókat keresni. A német gazdasági miniszter például két hete állapodott meg egy 15 éves gázszállítási szerződésről Katarban, a szállítások 2026-ban indulnak. Katar ugyanis a következő évekre már eladta a gáza nagy részét Ázsiába, így az európai vevőknek mindenképpen várniuk kell.

Az esetleges magyarországi import sem holnap indulhat. Szijjártó szerint a horvátországi LNG terminálon keresztül férhetne hozzá az MVM a katari gázhoz, csakhogy azt bővíteni kell, mert a mostani kapacitása egyrészt szűk, és ami van, az már foglalt. A magyar külügyminiszter optimista forgatókönyve szerint is csak 2026-tól lehet reális katari gáz Magyarországra érkezése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.