„Dávid se úgy nyert, hogy meghunyászkodott”

külföld
2023 február 17., 13:37
comments 4

Meglepetésvendéggel indult a 2023-as müncheni biztonsági konferencia, a világ legnagyobb ilyen rendezvénye, melyen idén is számos állam- és kormányfő vesz részt - kivéve a magyar kormány képviselőit, akik közül senkit se hívtak meg. Már a megnyitón ott volt Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár, de itt lesz Kamala Harris amerikai alelnök és szinte minden uniós állam és kormányfő, és persze a bizottság tagjai is.

Az eredeti program szerint Ukrajnát a legmagasabb szinten a miniszterelnök képviselte volna, de a hivatalos megnyitót követő első központi panelbeszélgetés rejtélyesen csak „ukrán tisztviselőként” bejelentett vendégéről kiderült, hogy maga Volodimir Zelenszkij elnök lesz az, aki videón jelentkezett be - mert tavaly azt mondta ugyanitt, hogy legközelebb a győzelem után jön el személyesen a konferenciára.

Volodimir Zelenszkij a müncheni biztonságpolitikai konferencia nagyszínpadának kivetítőjén 2023. február 17-én.
photo_camera Volodimir Zelenszkij a müncheni biztonságpolitikai konferencia nagyszínpadának kivetítőjén 2023. február 17-én. Fotó: THOMAS KIENZLE/AFP

A panel címe "Dávid a Dnyeperen" volt. Zelenszkij rá is csavarodott a metaforára, bár ezáltal az kissé zavarossá is vált. "Mi mindannyian Dávid vagyunk, az egész szabad világ [...] Dávid nemcsak a Dnyeperen, hanem a Spreen, a Szajnán, a Temzén és a Potomacon is áll".

Beszédében a segítségnyújtás gyorsaságának fontosságáról beszélt. "Sebességre van szükségünk az orosz Góliát legyőzéséhez. Gyors döntésekre, gyors szállításra" - mondta. Arra is figyelmeztetett, hogy ez a háború nemcsak Ukrajnában zajlik. Líbiát, Szíriát, a Közép-Afrikai Köztársaságot hozta fel példaként az orosz beavatkozásokra.

"Tavaly ilyenkor segítséget kértem. Most pedig bizonyítékot is tudok hozni rá, hogy miért éri meg segíteni rajtunk" - mondta, sorolva az ukrán sikereket. "Oroszország bizonyosan el fogja veszíteni a háborút, még idén" - jelentette ki magabiztosan.

Majd rátért a béke kérdésére. "Az ukrán győzelemnek nincs alternatívája. Ukrajna EU- és NATO-tagságának nincs alternatívája. Az ország felszabadításának nincs alternatívája. Ez nem kompromisszum tárgya. Ha Oroszország megszáll minket, a fegyverei máris más nemzeteket céloznak. Lehet-e a szabadság kompromisszum tárgya?" - mondta.

"Dávid se úgy nyert, hogy meghunyászkodott, hanem a tettei erejével" - mondta. Beszédét a hallgatóság nagy része felállva tapsolta meg.

Zelenszkijt a helyszínen hallgatta Olaf Scholz és Emmanuel Macron is, akiket külön is üdvözölt, keresztnevükön szólítva őket.
photo_camera Zelenszkijt a helyszínen hallgatta Olaf Scholz és Emmanuel Macron is, akiket külön is üdvözölt, keresztnevükön szólítva őket. Fotó: THOMAS KIENZLE/AFP

Zelenszkijt Olaf Scholz követte, immár a pódiumon, személyesen. Ő egyrészt üzent a németországi "béketábornak": "A háborút nem a fegyverszállításaink nyújtják el, hanem Putyin agressziója" - mondta. Persze azt is elismerte, hogy bonyolult a helyzet. "Most először a történelemben egy atomhatalom indított imperialista háborút Európában. Gondosan meg kell fontolnunk minden lépésünket, számba véve a várható következményeket. Nem szabad egyéni döntéseket hozni, minden fegyverszállításról közösen kell döntenünk" - mondta.

Ebből a gondolatából azt is levezette, hogy most, amikor Németország már eldöntötte, hogy tankokat ad Ukrajnának, minden országnak, amelyik tud tankokat felajánlani, fel is kéne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.