Ahonnan a szovjet tankokat tankolták, ott most a MOL ad el dízelt az ukrán államnak

gazdaság
2023 február 19., 11:49
comments 10

Működik egy érdekes üzleti konstrukció orosz - ukrán - magyar viszonylatban.

Oroszországból jelentős mennyiségű nyersolajat vesz a MOL, ami a Barátság vezeték déli ágán érkezik. Azaz Ukrajnán keresztül. Miközben az ukrán kormány azt követeli az EU-tól, hogy minden lehetséges szankciót vessen ki az orosz gazdaságra, különös tekintettel az energiahordozókra, a Barátság vezetéken mégis zavartalanul érkezik az olaj ukrán területen keresztül, Oroszországból.

Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot látják el innen nyersolajjal. Az ukrán állam tranzitdíjat szed az oroszoktól a forgalom után, az utolsó ezzel kapcsolatos hír az volt, hogy a MOL közvetít közöttük, mert a közvetlen banki utalás lehetetlenné vált a háborús felek között. A MOL szerepe azért kitüntetett, mert Magyarország és Szlovákia olajfinomítóinak is a tulajdonosa. Azaz a Barátságon érkező orosz nyersolaj legfőbb vásárlója.

A történeten további érdekes csavar, hogy az orosz nyersolajból finomított dízel egy részét a MOL eladja Ukrajnának. Mégpedig egy olyan vezetéken keresztül, amelyet még a szovjet időkben azért építettek, hogy a Magyarországon "ideiglenesen állomásozó" szovjet harckocsikat legyen mivel teletankolni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.