A nő béranya, a gyerek közjószág - Tíz civil szervezet tiltakozik anyák napján a Karmelitánál

nők
2023 május 06., 13:17

Az erőszakos rendőri fellépés ellen tiltakozik vasárnap, anyák napján tíz civil szervezet a Karmelitánál, köztük a Magyar Anyák, a Patent, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Igazgyöngy, a Nőkért Egyesület és a Tanítanék Mozgalom is.

„Mélységesen felháborít minket, hogy a gyerekeinket gumibottal, könnygázzal és fogvatartással bünteti a hatalom, azért, mert kiállnak az oktatási rendszer szétverése, kivéreztetése ellen”,írják a szervezők. A résztvevőket arra kérik, viseljenek fehéret, és kössenek a csuklójukra piros szalagot, hogy ezzel hívják fel a figyelmet az oktatási rendszer, az egészségügy, a nő- és gyermekvédelem, a szociális szféra és a környezetvédelem kivéreztetésére, ellehetetlenítésére. „Nem jó ebben az országban nőnek lenni, nem jó itt gyereket nevelni és nem jó itt felnőni sem”, szól a felhívás.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Számításaik szerint 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból - és várhatóan több ezer fog még felmondani -, havonta minimum három nő hal meg családon belüli erőszak áldozataként, tavalyi adatok alapján a nők 20 százaléka lesz nemi erőszak áldozata és további 20 százalékukat próbálják megerőszakolni, valamint évente kétezer nő hal meg mellrákban.

A tüntetésen résztvevő férfiakat arra kérik, inkább a háttérből figyeljék az eseményeket, csak akkor avatkozzanak be, ha erre megkérik őket.