Trump befejezi a háborút, mielőtt Dúró Dóra feldarabolja Ukrajnát

reggel 4
május 11., 05:50

Jó reggelt! 4 fontos cikkünket ajánljuk először:

Hány százalék az élet?

photo_camera Fotó: Datawrapper

24 százalék az infláció, az élelmiszerek 38 százalékkal drágábbak, mint tavaly ilyenkor. Emiatt a magyarok kimagasló mértékben vettek valutát az év elején.

Két termékcsoportot találunk (tej, tejtermék, tojás, illetve hús, hal, készítmények), amiknél viszonylag nagy mértékben, 9-12 százalékkal csökkent az éves infláció márciusról áprilisra. Máshol enyhén romlott a helyzet (dohányáruk, egészségügy, kultúra, szeszes italok, üdítő). Mindez grafikonokon.

Karmelita kordon

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Megszólalt az exrendőr, aki első sorban bontotta a kordont a Várban. A szerdai tüntetés után fogdába vitték, végül elengedték. Csőgör Péter szerint tavaly azért rúgták ki a rendőrségtől, mert nyíltan vállalja politikai véleményét. Az önkormányzat szerint sem építkezés, hanem „védett személyek biztonsága érdekében” zárták el a Karmelitát és környékét. Szombathelyen gyerekek dobáltak rohamrendőröket - de nem úgy!

Hadházy Ákos és Jámbor András, két aktív és ismert ellenzéki képviselő a Partizán élő adásában, a 444 újságíróinak vendégszereplése mellett vitatkozott arról: a propaganda elleni harc, vagy ügyek képviselete legyen az ellenzék útja?

Orosz, ukrán, magyar, lengyel...

Volodimir Zelenszkij és Petr Pavel április 28-án Kijevben.
photo_camera Volodimir Zelenszkij és Petr Pavel április 28-án Kijevben. Fotó: STR/NurPhoto via AFP

A NATO szerint egyre nehezebb helyzetben vannak az orosz erők Ukrajnában. Csehország légvédelmi rendszereket ad Ukrajnának, Nagy-Britannia készen áll terrorszervezetté nyilvánítani a Wagner-csoportot.

Szijjártó a szankciókat szidalmazta, ugyanakkor a kormánypártokkal együtt mozgó Mi Hazánk alelnöke, Dúró Dóra elment az orosz propagandatévébe, és egy „Voice of Hungary” felirat mögött elmondta, hogy Ukrajnának le kell mondania az oroszok által elfoglalt területeiről. Az új vezérkari főnök botrányos hasonlata pedig olyan reakciót váltott ki a lengyel nagykövetből, amely a diplomácia világában ritka. Korábban részletesen elemeztük, hogy Böröndi Gábor történelemhamisítása arról szólt, hogy Lengyelország náci lerohanása lokális konfliktus volt, amit féken kellett volna tartania a nagyhatalmaknak. Nyilván Ukrajna orosz lerohanását akarta a kormányzati recept szerint szétfőzni az altábornagy, de a végeredményt se kiköpni, se lenyelni nem lehet.

Donald Trump friss interjújában sok egyéb hazugsága mellett arról beszélt, hogy ha újraválasztják, 24 óra alatt befejezi a háborút.

A renden túl

Jordan B. Peterson
photo_camera Jordan B. Peterson Fotó: Gage Skidmore/Flickr

Az egyik legnépszerűbb férfiinfluenszer nem életvezetési tanácsokat osztogatott, hanem vallásfilozófiai előadást tartott magyar rajongóinak. Talán mégis inkább tudós szeretne lenni - spekulál szellemes tudósításában Bede Márton.

Még négy

  • Gálvölgyi nagyon rosszul volt, de a mentő fél óra után sem indult el, ezért a lányai vitték kórházba
  • Áprilisig szinte naponta hozott a kormány olyan döntést, amit nem akar megosztani a nyilvánossággal
  • Visszafizette a nyaralójára felvett tízmilliós csokot Varga Judit
  • Lakmusz: Egy év közszolgálat: 6764 alkalommal hívott ellenzéki politikusokat szerepelni a közmédia. De minek?

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.