A brüsszeli ajánlások szerint aggasztó a magyar gazdaság helyzete

eu
2023 május 24., 13:23

Nyilvánosságra hozta idei országspecifikus ajánlásait az Európai Bizottság: a tagállamok kormányai által benyújtott reformterveket, stabilitási- és konvergenciaprogramokat, az országok gazdaságpolitikáját és kilátásait évente értékelő testület komoly aggodalmakat vázolt a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban. Az ajánlásokat néhány hét múlva tárgyalják a tagállamok.

A szerdán elfogadott és publikált anyag szerint a kihívások ellenére az európai gazdaság jó formában van, az aggasztó inflációs számok már lefelé mutatnak - már ahol -, a környezeti fenntarthatóság, a termelékenység és a gazdasági stabilitás terén még közös fellépésekre van szükség. Valdis Dombrovskis alelnök értékelésében viszont kiemelte, hogy a Bizottság idei iránymutatásai nagyon komolyan összefüggenek a helyreállítási és ellenállóképességi eszközzel. Ebből Magyarország még egyetlen fillért sem kapott a jogállamisági problémák miatt, ezek az úgynevezett befagyasztott uniós pénzek.

Hiányosságok négy pontban

Az országspecifikus ajánlásokkal kapcsolatban a magyar kormány felé négy pontban összegezték a hiányosságokat és a szükséges lépéseket: az érvényben lévő energiatámogatási intézkedéseket év végéig meg kellene szüntetnie Magyarországnak az államháztartási hiány csökkentése érdekében. Ha pedig az energiaárak újbóli emelkedése támogatási intézkedéseket tesz szükségessé, gondoskodni kell arról, hogy ezek a valóban kiszolgáltatott háztartások és cégek védelmét célozzák, megfizethetők legyenek. A testület a hatósági árak és kamatplafonok fokozatos megszüntetését is javasolja.

A testület szerint a kormánynak sürgősen teljesítenie kéne a bírói függetlenség erősítésével és az Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatos mérföldköveket, hogy mihamarabb hozzájussunk a befagyasztott pénzekhez. Az ajánlás előírja a szociális segélyrendszer javítását, beleértve a munkanélküli ellátásokat is: az, hogy nálunk mindössze három hónapig jár álláskeresési járadék, régóta szúrja a Bizottság szemét, évről évre bekerül az országajánlások közé is. Szintén javítani kéne a munkaerő-piaci intézkedésekhez való hozzáférést, különös tekintettel a hátrányosabb helyzetű csoportok képzettségének javítására. A bizottság ezen a ponton kiemeli, hogy el kell kerülni az egyes vállalatok számára indokolatlan előnyt vagy hátrányt biztosító, személyre szabott jogszabályok, sürgősségi intézkedések alkalmazását - összhangban az egységes piac és a jogállamiság elveivel.

Végül a bizottság azt is ajánlja a magyar kormánynak, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól és az Oroszországtól való energiafüggőséget a megújuló energiaforrások elterjedésének támogatásával. Az ajánlások nem kötelezőek, de a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban a testületnek megvolt a lehetősége arra, hogy kötelezőként tekintsen a korábbi évek ajánlásaira.

(via hvg.hu)