Hétvégi olvasnivalók a könnygázozott tanároktól a munkába álló ChatGPT-n át a viasz-Jimmyig

reggel 4
2023 május 27., 07:55

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, melyben mindig az épp elmúló hét legfontosabb, érdekesebb-nagyobb anyagait szedjük össze. Sokféle hírlevelünk van, ezekre itt lehet feliratkozni.

Nem hagyományos pályák

Az elmúlt hetekben a státusztörvény, az oktatás állapota és a rendőri erőszak elleni tüntetéseken a diákok mellett több pedagógus is feltűnt az első sorokban. Egyikük a diáktüntetők lefújása után azt gondolta: oda fog állni a rendőrök és a gyerekek közé. Másikuk azt mondja, a mostani tüntetések csak kezdetnek jók. Simkó Edit és Pfeiffer Norbert meséltek arról, hogyan jutottak el a tanteremtől a rendőrsorfalig.

A héten bemutattuk a birtokunkba jutott videót, melyen a Lánchíd forgalmi rendjéről forgatott köztévés híradós anyag vágatlan verziója volt látható. A rövid felvétel elég látványosan megmutatta, hogyan manipulálja az MTVA a politikai közvéleményt. A videóra viszonylag gyorsan reagált a köztévé is, a 444-et vádolva hazudozással.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ott voltunk a Schadl-Völner ügy legutóbbi tárgyalási napján, ahol Varga Judit egykori miniszterhelyettesét hallgatta meg a bíróság, és mint megírtuk, többek között Völner védője lebeszélte a bírót, hogy felolvasson egy részletet védence lehallgatott beszélgetéséből.

Diplomáciai zavarokat is okozott a magyar kormány döntése, hogy a magyar börtönökben ülő külföldi embercsempészek közül sokakat elengedtek, azzal a feltétellel, hogy három napon belül el kell hagyják az országot. Mint Bede Márton véleménycikkében írta, ezzel a kormány gyakorlatilag beismerte, hogy kifújt a migráció elleni magyar küzdelem: a határt megvédeni képtelenség, a komoly bűnözők lefülelése esélytelen, a kis halakat pedig egyszerűen szabadon engedik.

A hétet interjúval indítottuk: Daniel Freund, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának küldöttsége tagja beszélt arról, hogy mit találtak Budapesten, és hogy miért gondolja, hogy Orbán a legkorruptabb politikus egész Európában.

Nagy tétek

photo_camera Fotó: TURKISH PRESIDENCY/MURAT CETINMU/Anadolu Agency via AFP

Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, és beharangozó cikkünkből kiderült, hogy az ellenzéknek szinte csoda kéne ahhoz, hogy megakadályozza Erdoğan újabb elnökségét.

Miközben Magyarországon immár hónapok óta a tanárok és diákok tiltakozásától hangos Budapest, Romániában is elege lett a tanároknak: a héten tanárok ezrei követelik Bukarestben és az ország nagyobb városaiban, hogy a kormány emelje meg a fizetésüket és költsön jóval többet az oktatási rendszerre. A hasonlóság viszont ennyiben lényegében ki is merül a magyar és romániai tanártiltakozások között.

Minden más lesz

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Midjourney

Az új típusú mesterséges intelligencia pár hét alatt bekúszott a magyar dolgozók mindennapjaiba. Van, aki most négy szövegírót alkalmat, és úgy számol, hogy AI nélkül 16-ra lenne szüksége. „Arra nem fogadnék nagy tétekben, hogy 5 év múlva is szükség lesz rám itt” - mondta egy interjúalanyunk.

Az AI-forradalomhoz kapcsolódott az a cikkünk is, melyben a fejlesztésekhez nélkülözhetetlen chipgyártás körüli geopolitikai forrongás aktuális helyzetét mutattuk be.

Tisztaságmánia

Miután a BKK a metrófelújítás végéhez kapcsolódva bejelentette, hogy teljesen megtisztult a Lehel tér, szerkesztőségünk legpiszkosabb tagja, Szily László aggódva a helyszínre született. Fotókkal gazdagon illusztrált riportja a hét egyik legszórakoztatóbb írása lett.

És nem ez volt az egyetlen metrós eseménye a héten: megnézte azt is, ahogy Karácsony és Navracsics jelenlétében átadták az utolsónak befejezett M3-as megállót a Nagyvárad téren.

Budapest és közlekedés témához kapcsolódott riportunk, ami a Kanizsai utcai parkolás körüli vitákról szólt. Ahol - leegyszerűsítve - az idealisták csapnak össze a pragmatistákkal. Az idealisták, akik szeretnék, ha minél több zöld és minél kevesebb autó lenne Budapesten. És a pragmatisták, akik már akkor boldogok, ha egy szabálytalanul parkoló autó miatt nem kell átmenni az utca túloldalára.

Gyűlölet a lelátón

Vinicius rámutat a valenciai stadionban őt majmozókra
photo_camera Vinicius rámutat a valenciai stadionban őt majmozókra Fotó: JOSE JORDAN/AFP

Mintha valami megváltozott volna Spanyolországban a foci világát övező rasszizmussal kapcsolatban: miután a múlt hét végén a valenciai lelátóról kórusban majmozták Viníciust, a teljes spanyol futballközeg felszólalt a gyökérség ellen. Xavi és Ancelotti egymást dicsérik, és még diplomáciai botrány is kerekedett.

Zámbó Jimmy, Trump és Gorbacsov

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Megnyílt a héten a Madame Tussauds Budapest, ott voltunk és megnéztük. Orbán nem fért be a tárlatba, de Hosszú Katinka és Palvin Barbara például igen.