„Ne legyen megfélemlítő ruhában!” - közölte az oktatási tüntetés előtt a rendőrség

belföld
2023 június 01., 12:56

„Tüntessen békésen!", „Ne legyen megfélemlítő ruhában!", „Bűncselekmény elkövetése esetén előállítjuk!", „A rendbontókkal szemben kényszerítő eszközt alkalmazhatunk!" - írja ma délután kiküldött szórólapján az a Magyar Rendőrség, amelyik számos civil szervezet és szakember szerint jogellenesen és aránytalanul erőszakosan lép fel a diákokkal szemben, akik a tanárok és az oktatás helyzete és a státusztörvény miatt tiltakoznak április óta.

Csütörtökön tizenöt városban lesz tüntetés az oktatásért és a státusztörvény bevezetése ellen, ami a szervezők szerint nem a közoktatás minőségének javításáról és az oktatás szabadságának elismeréséről szól, hanem „kicsinyes bosszú és hatalomfitogtatás”.

Rendőrségi szórólap
photo_camera Rendőrségi szórólap Fotó: Police.hu / ORFK

Tegnap arról írtunk, hivatalos személy elleni csoportos erőszak gyanújával zajlik ügyészségi eljárás a május eleji kordonbontás miatt. A volt Karmelita kolostor előtt a tüntetők a „védett személyeket őrző" fémkerítést próbálták elbontani, de a rohamrendőrök erőszakosan léptek fel velük szemben - így lett a könnygázszag végleg egy újabb generáció alapélménye. A rendőrségi szórólap arra is figyelmeztet, hogy az intézkedéssel szemben mindenkinek joga van panaszt tenni.

Az öt előállított személy között volt Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője és egy 17 éves fiú, akinek közvetlen közelről fújták az arcába a könnygázt, amikor a kordonba kapaszkodott. A fogdán egyiküket sem hallgatták ki, jegyzőkönyvet nem vettek fel, a fiút a szülők tájékoztatása nélkül hajnalig tartották fogva. A Társaság a Szabadságjogokért szakértője többek között arról beszélt akkor a 444-nek, hogy a felvételek szerint a fiú a rendőröknek háttal állva, két kézzel kapaszkodott a kordonba, amit nehéz erőszakos magatartásként értelmezni.