A kormány máris elkezdte aláásni a saját igazságügyi reformját

podcast
2023 július 13., 15:04

A múlt héten jelent meg az Európai Bizottság jelentése, amely szerint Magyarországon az elmúlt egy évben nagyon kevés előrelépés történt a jogállamiság megerősítéséért. Annak ellenére látta így a bizottság, hogy az Orbán-kormány nemrég elképesztően karakteridegen dolgot tett, csak hogy eleget tegyen a bizottság kívánalmainak: keresztülvitt egy olyan igazságügyi reformcsomagot, amivel lényegében a saját, bírói függetlenséget évekig szűkíteni akaró kezére csapott. Viszont a reformot a kormány és a Kúria vezetése is látványosan utálja.

A Newsroom legújabb adásában arról lesz szó, hogy fenyegette és fenyegeti a bíróságok függetlenségét a kormány, miről is szólnak a törvények, amiket a fideszes többség orrbefogva elfogadott a jogállamiság védelmében, és mennyire védik tényleg a kormánytól a jogállamiságot ezek a lépések? Ezekről a kérdésekről Farkas Erikával, a Magyar Helsinki Bizottság szakértőjével és Miklósi Gáborral, a 444.hu újságírójával beszélgetünk.

Az igazságügyi reformról mindenképp érdemes elolvasni Miklósi Gábor cikkét a Kúria elnökének hozzáállásáról, az új igazságügyi miniszter, Tuzson Bence véleményéről, illetve és az OBH és a Kúria vezetőjének csörtéjéről. Ajánlom még ezenkívül Gábor interjúját Matusik Tamással, az Országos Bírói Tanács elnökével. A Magyar Helsinki Bizottság pedig a Kúriai kinevezések körüli problémákról írt blogbejegyzést a 444 felületén.

photo_camera Miklósi Gábor és Farkas Erika a 444 stúdiójában Fotó: botost/444.hu

A Pozitív adásait és a 444 többi podcastját megtalálhatod a Spotifyon, a Google Podcast, az Apple Podcast és az Amazon Audible szolgáltatás oldalán is.