A Foxconn-vezér ígéri, ha megválasztják, Tajvanból nem lesz Ukrajna

külföld
2023 augusztus 28., 05:38

„A vállalkozók uralmának korszakát” ígéri Terry Gou, a Foxconn technológiai óriásvállalat milliárdos alapítója, aki bejelentette, hogy független jelöltként indul Tajvan elnöki tisztségéért. Ígéri továbbá, hogy helyrehozza a Kína és Tajvan közötti feszült hangulatot, és - részben ennek köszönhetően - fellendíti a gazdaságot.

photo_camera Fotó: SAM YEH/AFP

„Úgy döntöttem, hogy részt veszek a 2024-es elnökválasztási versenyen” - mondta, és üzleti, pénzügyi, valamint Kínával folytatott kereskedelmi tapasztalataira hivatkozott.

Gou Tajvan egyik leggazdagabb embere, több mint 50 éven át tagja volt a Kuomintangnak. A Foxconn a világ legnagyobb számítástechnikai és távközlési alkatrészgyártó cége, az amerikai Apple legnagyobb beszállítója, emellett Tajvan egyik legnagyobb cége.

„Adjanak nekem négy évet, és megígérem, hogy 50 év békét hozok a Tajvani-szorosba, és mélyre építem a szoroson átívelő közös bizalom alapját... Tajvan nem válhat Ukrajnává” - mondta Gou.

Gounak november elejéig közel háromszázezer aláírást kell összegyűjtenie, hogy független jelöltként indulhasson.

photo_camera Fotó: SAM YEH/AFP

Gou néhány hónapja utalt már a terveire, miután nem őt választották a jelenleg ellenzéki Koumintang (KMT) jelöltjének. Korábban támogatásáról biztosította a KMT által választott jelöltet, de továbbra is tartott nyilvános, kampányjellegű rendezvényeket. Gou már 2019-ben szeretett volna választásokon indulni, akkor még a KMT-n belül.

Gou a félelemre építhet: Hszi Csin-ping kínai elnök kormányzása alatt Kína egyre agresszívebben viselkedik Tajvannal szemben, a kommunikációt a függetlenséget támogató elnök, Caj Jing-ven megválasztása utána beszüntette. Rendszeresen sérti meg a szigetország légterét, valamint tart hadgyakorlatokat a közelben. Kína saját részeként kezeli Tajvant, visszaolvasztásának ügyét pedig egyre sürgeti, illetve minden más irányba mutató intézkedést elítél.

link Forrás

Gou szerint a feszültség a kormányzó Caj pártjának, a Demokratikus Haladó Pártnak (DPP) köszönhető, mely „arrogáns és korrupt”. „A Demokratikus Haladó Párt kormányzása alatt az elmúlt körülbelül hét évben, nemzetközi szinten a háború veszélye felé vezették Tajvant. Belpolitikájuk tele van hibákkal” - mondta. (Guardian)