Egymás után építik le a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok irodáit Európában

POLITIKA
2023 december 11., 05:10
  • Lezajlottak az elbocsátások a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) berlini központjában: 160 munkavállalóból 34-en maradtak.
  • Nagyarányú elbocsátásokra készülnek Londonban és Brüsszelben is, a barcelonai irodát már bezárták.
  • 2018-ban az OSF budapesti irodájában még 85 magyar dolgozott, mára alig maradtak páran.
  • Bizonytalan, mi lesz az uniós tagállamokban működő civil szervezetek finanszírozásával.

„Velünk végeztek a leggyorsabban.”

Az OSF berlini irodájának egyik magyar alkalmazottja nyilatkozta ezt néhány nappal a cikkünk megjelenése előtt a 444-nek. Azt mondta, családjával marad Berlinben, ott keres új megélhetést. Soros György alapítványainak európai központja Berlinben van, ide költözött át a legnagyobb európai iroda azután, hogy 2018-ban el kellett hagyniuk Budapestet.

Az öt évvel ezelőtti költözés idején 85 magyar dolgozott Budapesten. Közülük 50-en tartottak az alapítványokkal Berlinbe családjaikkal együtt, miután a kormány betiltással fenyegette meg az OSF-et, Orbán Viktor pedig kijelentette: ki kell szorítani a Soros-szervezeteket Magyarországról.

A berlini központnak eddig 160-170 alkalmazottja volt, sokan érkeztek ide az egykori bécsi irodából. A többségükkel az elmúlt hetekben közös megegyezéssel megállapodtak arról, hogy megválnak tőlük.

80 százalékos nagyságrendű leépítésről van szó: 34-en maradnak Berlinben, köztük alig néhány magyar. Kivételt csak a 8-10 főt számláló Roma Alapítvány jelent, annak finanszírozását nem érintik a leépítések.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.