Magyarország 10 legjobb közéleti vitaműsora

POLITIKA
január 17., 14:07
  • Eleged van abból, hogy pár óra alatt letudtad az egész heti véleményadagodat?
  • Unod, hogy takarítás, mosás és főzés után nem tudsz leülni egy sörrel akármilyen közéleti talkshow elé?
  • Ciki, hogy a vendégeknek az afteren már csak egy régi Heti Hetest tudsz benyomni?
  • Hiányzik a megszűnt Desszert és az Á la Carte, miközben még nem indult el a Maradék és a Moslék?

Ne aggódj, közszolgálatilag segítünk!

Összegyűjtöttük Magyarország összes valamirevaló, ma is aktív közéleti vitaműsorát, hogy többé ne kelljen kibírnod egyetlen vasárnap délutánt se a legfontosabb Vélemények nélkül.

Hogy ne fulladjunk bele mindenféle önjelölt megmondóemberek színvonaltalan vitáiba, a válogatásnál három kritérium volt:

  1. Ne rádióadás vagy podcast legyen, hanem Youtube- vagy tévéműsor! (Aki nézett már ilyesmit, az tudja, hogy ezeket a műsorokat látni kell!)
  2. Beszélgessenek benne legalább négyen, hogy a vitának mindig legyen esélye átmenni kocsmai hőbörgésbe! (Erre tökéletes a legjobb közéleti műsor, a Full HD, de mivel Havas Henrik és Dömsödi Gábor csak két ember, most nem játszanak.)
  3. A központból fizetett, kizárólag a Rogán-minisztérium üzeneteit robotikusan sulykoló, önálló vélemény és akarat nélküli színészek álbeszélgetéseit (Sajtóklub, Vezércikk, 48 perc, Politikai Hobbista stb.) hanyagoltuk.

Az alábbiakban bemutatjuk a tíz legjobb vitaműsort (RANKED from WORST to BEST), mindegyiknél kiemelve az erősségeket, de a gyengeségeket is, hogy mindenki kiválaszthassa a számára legmeggyőzőbb valóságmagyarázó műsorfolyamot. Mert csak akkor maradunk demokratikus köztársaság, ha 0-24, 24/7, 9/11 hallatják magukat a Vélemények.

10. Két tűz között

photo_camera Fotó: ATV Magyarország/Youtube

Ki hitte volna, hogy éppen a Hit Gyülekezete körüli médiabirodalom műsorában történik meg a dialektikus materialista csoda: Szanyi Tibor, Krausz Tamás és Schiffer András egyszerre szidhatja a nem megfelelő véleményeket el nem tűrő, fősodratú progresszíveket. A konfliktuszónákkal foglalkozó műsort sajnos csak két kameraállásból veszik fel, így sosem lehet mind a négy szereplőjét egyszerre látni, ezért került a lista végére. (Ugyanez a gond az Átlátszó Mutyimondó Extrával, de az már fel se fért a tízes shortlistre.)

  • Alapkarakterek: Gavra Gábor (ATV), Király Tamás (Ultrahang), Krausz Tamás (MSZMP).
  • Miért jó? Volt már vendég Schiffer András.
  • Miért nem jó? Ennyi konfliktuszóna egyszerre még gombócból is sok.

9. Civil a pályán

photo_camera Fotó: ATV Magyarország/Youtube

„Négy vendég, hat aktuális téma. Sírjunk vagy nevessünk?” – kérdezik a műsor leírásában, de a Civil a pályán sajnos egyikre sem alkalmas. Egy ideig Havas a pályán volt, de az ATV Havast a zaklatási ügyek miatt 2017 végén lecserélte Fiala Jánosra, és a régi-új címen folytatták. Azóta Havas sorra nyeri a pereket, de már Fiala is máshol porszívózza az apja hamvait, Krug Emília és Szlazsánszky Ferenc pedig nem tudja hozni az elvárt színvonalat.

  • Alapkarakterek: Krug Emília, Kuncze Gábor, Rangos Katalin, Závecz Tibor, Lamperth Mónika.
  • Miért jó? Jót lehet aludni Kuncze Gáborra.
  • Miért nem jó? Havas és Fiala nélkül a teljesen jellegtelen stúdióban felvett műsor félkarú törpe.

8. Ez itt a kérdés

photo_camera Fotó: M5/Youtube

Ez a műsor több okból is kilóg a listából, hiszen egy köztévés műsorról van szó, amiben kizárólag a kormánnyal szimpatizáló (vagy Schiffer András esetében az ellenzéki összefogással antipatizáló) vendégek szerepelnek, ráadásul a műsor történetében még nem nagyon volt komolyabb nézeteltérés. De az Ez itt a kérdést legalább egyszer az életben mindenkinek látnia kell, hiszen csak itt látható a woke cancel culture-re panaszkodó, az antiwoke kormány által cancelelt L. Simon László. De ez a beállítás is kihagyhatatlan:

Balról jobbra: Lánczi András, Schmidt Mária és Áder János a közmédia Ez itt a kérdés című műsorában.
photo_camera Balról jobbra: Lánczi András, Schmidt Mária és Áder János a közmédia Ez itt a kérdés című műsorában. Fotó: M5/Youtube
  • Alapkarakterek: Schmidt Mária, L. Simon László, Fodor Gábor, Schiffer András, Gulyás István.
  • Miért jó? Benne szokott lenni Schiffer András.
  • Miért nem jó? Benne szokott lenni Réz András.

7. Csatt

photo_camera Fotó: ATV Magyarország/Youtube

Átlagos beszélgetős műsor, ami leginkább Gajdics Ottó alakításai miatt emlékezetes, de arra ott van a sokkal szórakoztatóbb scripted reality show, a Sajtóklub. A Csatt legemlékezetesebb adása az volt, amit le sem adtak, mert örökre elveszett.

  • Alapkarakterek: Egri Viktor, Csuhaj Ildikó, Gajdics Ottó, Lentulai Krisztián, Somos András.
  • Miért jó? Két szó: Gajdics Ottó.
  • Miért nem jó? Még nem volt benne Schiffer András, és különben is: kik ezek az emberek?

6. Csatt.2

photo_camera Fotó: ATV Magyarország/Youtube

Nem sikerült kideríteni, miben más ez, mint a sima Csatt, azon kívül, hogy itt a vendégek (akik sokszor ugyanazok) egy dohányzóasztalt ülnek körbe, kanapékon, de a Csatt.2 – az egy fokkal extravagánsabb vendégeknek köszönhetően – érezhetően jobb az eredetinél.

  • Alapkarakterek: Egri Viktor, Pesty László, Fiala János, Lentulai Krisztián, Somogyi Zoltán.
  • Miért jó? Volt már benne Kohán Mátyás. Mert még mindig jobb, mint a Csatt.
  • Miért nem jó? Mert ez sem jó.

5. Szabadsajtó Klub

photo_camera Fotó: KlikkTV/Youtube

A jobbikos, nemes egyszerűséggel letörölt N1 Tv-n indult, az azóta már Gattyán-féle frisshirek.hu-n folytatott, legújabban pedig a HírKlikk.hu portálhoz tartozó KlikkTV-n futó Szabadsajtó Klub igazi könnyed (easy), pihentető (chilles) heti dumamagazin. Mindenki tök kulturált, így aztán őrült nagy viták sosem várhatók, a hangulat talán olyankor a legfeszültebb, amikor Tóta W. Árpád – mérsékelt jobboldali kollégái nagy rémületére – a keresztényekről értekezik.

  • Alapkarakterek: Gulyás Balázs, Lampé Ágnes, Tóta W. Árpád, Tompos Ádám, Stumpf András.
  • Miért jó? Nem szoktak benne üvölteni.
  • Miért nem jó? Nem szoktak benne üvölteni.

4. Aktuál

photo_camera Fotó: ATV Magyarország/Youtube

Az Aktuál átlagos közéleti vitaműsor… lenne, ha időnként nem vendégeskedne benne Kohán Mátyás, a jobboldal legszórakoztatóbb véleményvezére, aki egyedül is elvinne a hátán egy 4 fős vitaműsort.

  • Alapkarakterek: Kohán Mátyás stb.
  • Miért jó? Benne van Kohán Mátyás.
  • Miért nem jó? Nem csak Kohán Mátyás van benne.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.