Egyéves időtartamra megkötné a kormány az új könyvek árát

belföld
március 27., 08:21

Új törvényjavaslatot adott ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium pénteken, amelyben egyéves időtartamra megkötné az újonnan megjelent könyvek árát, hogy ez idő alatt ne lehessen a könyvkiadó vagy importőr által meghatározott árból kedvezményt adnia a boltnak. A javaslatról szóló egyeztetésre csak március 30-ig adtak időt, írja a hvg.hu.

A törvényjavaslat lényege, hogy a kiadó és/vagy az importőr határozza meg az általa megjelentetett vagy forgalomba hozott könyv fogyasztói árát, és az meghatározott ideig a kiadó engedélye nélkül ne legyen megváltoztatható. Hasonló kötött könyvár több uniós országban is van.

Magyarországon a javaslat szerint az árak rögzítésére 365 napos (egyéves) időtartamra szólna. Az egy év abban az esetben érvényes, ha az adott könyvet legalább 3 éve Magyarországon még nem adták ki. A javaslat szerint ha a könyvet nem Magyarországon adják ki, de összes értékesítendő példányának legalább 50 százalékát Magyarországon értékesítik, akkor szintén alkalmazni kell rá a fix árat.

A törvényjavaslat a dolgozói kedvezmények adását is korlátozná, a könyvkiadó ugyanis csupán a megjelentésétől számított 30 napon belül értékesítheti kedvezménnyel a könyvet a szerző, a kiadó munkavállalója vagy a kiadásban közreműködő személy részére.

Mivel a törvény az új könyveket védené, ezért nem vonatkozik például a használt könyvekre, valamint az iskolai tankönyvekre és a szakképzési tankönyvekre sem.