Gyűjtés a 444.hu-n április 2-án megjelent anyagokból

reggel 4
április 02., 22:50

Ismét jelentkezik a Reggel 4 hírlevél (ami csak az egyik a sok közül), benne az elmúlt nap legfőbb híreivel.

BELFÖLD

Február 2-án jelent meg a 444 cikke arról, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a pedofilbűntárs K. Endrének. Azóta nem Orbán Viktor és a Fidesz alakítja a napirendet, mamelukok sora bukott meg, a rezsimet elutasító választók reményei feléledtek. Mi, hogyan és miért történt az elmúlt két hónapban?

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

A Megafon és a kormánymédia újra támadásba lendült Magyar Péter ellen: egy hét alatt több mint 40 millió forintot költött a politikus elleni reklámokra a Megafon, Varga Judit frizbis interjúját pedig a közpénzből működő hirado.hu is hirdette a Facebookon, több mint 600 ezer forintért.

Itt az új őrület, a virtuális élménnyel felturbózott lombkoronasétány 3,9 milliárdból: lesz itt még pár milliárdból design erdei kabin, szabadulószoba, virtuális látogatótér is a 628 fős zalai Eszteregnyén.

Rogán Antal emberei felügyelik a titkosszolgálatokat, a jelek szerint egyre inkább átpolitizálódik a terület. Lecserélik a szuper-titkosszolgálat, a NIK főigazgatóját: még be se jelentették Kovács Zoltán Andrást leváltását, pénteken már meghallgatják az utódjának szánt Hatala Annát.

Orbán Boszniába utazik, hogy átvegye kitüntetését a szeparatista-putyinista Milorad Dodiktól, vele megy többek közt Szijjártó Péter és Nagy Márton miniszter is.

  • Varga Judit minisztersége idején duplájára nőtt a kapcsolati erőszak áldozatainak száma, és gyakoribb lett a nők ellen elkövetett szexuális erőszak is.
  • Rotyis Bálint kormánypárti elemző véletlenül durván nekiment a KDNP-nek.
  • A CÖF visszaszólt a szerintük cirkuszoló Dead Kennedysnek.
  • A 30 fokos hétfő után kedden havazott Bánkúton és a Kékesen.

GAZDASÁG

Csökkenés helyett nőtt tavaly az államháztartási hiány, a GDP-arányos deficit 6,7 százalékos lett: az előző évihez képest 911 milliárd forinttal volt rosszabb az egyenleg, GDP-arányosan ez közel 0,5 százalékos romlás, közben az állam kamatkiadásai 88,8 százalékkal nőttek. Idén 4000 milliárd forintot (a tervezettnél 1500 milliárddal többet) kell előteremtenie az államnak: a kamatkiadások egyre súlyosabb terhet jelentenek a költségvetésnek, idén már többet költ az állam kamatokra, mint beruházásra.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Mészáros Lőrinc ügyvédje adhat jogi tanácsokat Navracsics Tiboréknak is: a versenytársak szerint indokolatlanul alacsony árakat ajánlva nyertek Kertészék.

KÜLFÖLD

Benjamin Netanjahu azt mondta, ártatlan embereket ért támadás Gázában, háborúban ez előfordul, többet nem fog.

photo_camera Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

Senkit nem csukhatnak le azért, mert büdös – mondta Gillian Keegan brit miniszter, aki szerint a hajléktalanságot nem lehet büntetni, az agresszívan koldulókkal szemben viszont fel kell lépniük a hatóságoknak.

Először kapta el emlős állattól ember a madárinfluenzát: Texasban fertőződött meg valaki, miután beteg tehenekkel érintkezett.

  • Ausztria fokozza a határmenti ellenőrzéseket a német drogliberalizáció miatt.
  • Németországban betilthatják a tacskókat.
  • 12 éves gyerek lövöldözött egy finnországi altalános iskolában.
  • Egy nápolyi pap azt kéri az 1998-ben lecsukott maffiavezértől, hogy árulja el, hova ásatta el a mérgező hulladékot.

KULTÚRA

„Alig várom, hogy letartóztassanak” – posztolta J. K. Rowling, aki transzellenes posztokkal tesztelte Skócia új, gyűlölet-bűncselekményeket szankcionáló törvényét, de Skócia vezetője szerint ha nem akar gyűlöletet szítani, nincs miért aggódnia.

JK Rowling 2019 decemberében a New York Hilton Midtown épületében
photo_camera JK Rowling 2019 decemberében a New York Hilton Midtown épületében Fotó: Dia Dipasupil/AFP

Hogyan ne szeretkezzünk és lopjunk etruszk kincseket? Itt a Cinema Niche moziajánlója a következő két hétre.

Megtiltotta az Adidas, hogy a német válogatott mezére a 44-es számot rakassák a szurkolók, mert túlságosan hasonlítana a náci SS-katonák által használt szimbólumhoz.