Szia, címzetes ezredes uram! Felhőkarcoló érdekel?

reggel 4
április 04., 05:31

Jó reggelt, itt a 444 reggeli hírlevele, szokás szerint az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. Rögtön azzal, hogy megvalósulhat régi álmunk, és az operettkormány végre lehetővé teszi, hogy pénzért különleges katonai rendfokozatokat lehessen vásárolni. Sajnos az árlistát még nem tették közzé, de ha nem lesznek nagyon elrugaszkodottak, akkor idén remek karácsonyi szezonra számítok.

Négy cikket ajánlunk már az elején:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Kedden este benyújtottak a parlament elé egy salátatörvényt, melyben ott lapult a törvényjavaslat, ami révén a jövőben az igazságügyi miniszter bármikor nyom nélkül belenézhetne az ügyészségi iratokba. Érintőlegesen kapcsolódó hír volt, hogy még mindig folyik a külön nyomozás a „Tóni, Barbara és Ádám”-ügyben, pedig a központi Schadl-Völner ügyben már másfél éve benyújtották a vádiratot. És írtunk arról is, hogy tavaly még semmilyen kockázatot nem talált a titkosszolgálat Varga Judit körül, aki azt állítja, hosszú ideje fenyegeti a férje.

Megvalósult itthon a minőségi csere kifejezés szótári definíciója: Menczer Tamás váltja Hollik Istvánt a Fidesz kommunikációs igazgatói posztján.

photo_camera Fotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance via AFP

Európában sokkal kevesebb felhőkarcoló épült, mint Észak-Amerikában vagy Ázsiában. A magyar társadalom építészeti ízlése kifejezetten konzervatív, így a legtöbben elutasítják, hogy felhőkarcoló épüljön Rákosrendezőre. Budapesten ennek ellenére lenne helye magasháznak, de nem a jelenlegi projekt keretében. Sági Gergely építésszel beszélgettünk a tervezett beruházásról.

Szerdán a kampány során először találkozott egymással nyilvános rendezvényen Karácsony Gergely és Vitézy Dávid, a diákszervezetek által összehozott Budapest-programon voltak ott mindketten. Vitézy korábban azt mondta, hogy a választás kettejük között fog eldőlni, amit Szentkirályi Alexandra műmacsó tempónak nevezett.

Tegnap reggeli cikkünkben arról írtunk, hogy Orbán decemberben még arról beszélt, „bármelyik nap történhet bejelentés” a repülőtér megvételéről, de az ügyért felelős miniszter, Nagy Márton azóta februárt, tavaszt és nyarat is ígért, és az állam akár a vételár 80 százalékát is kifizetné, mégsem született még meg a tranzakció. Nem sokkal később közleményt adott ki az NGM, melyben cikkünk egyetlen állítását sem cáfolták, de igyekeztek megmagyarázni, szerintük miért nem csúszik a megállapodás aláírása attól még, hogy épp a korábban általuk belengetett határidőket nem sikerült betartani.

Átlagos nap a NER-ben rovatunk:

és ezekhez képest szinte már semmi, hogy 74-szer módosította a hun–magyar rokonságról szóló posztját Debrecen fideszes képviselője, de még így sem jutott el az igazságig. A Qubit emellett arról is, hogy érthetetlen, hogy a magyar kormány miért torpedózta meg a természet helyreállításáról szóló EU-s rendeletet, míg a Lakmusz arról, hogy hiába állítja Rákay Philip kreatív producer, hogy a Kincsem több állami pénzt kapott, „reálértéken” számolva is minden idők legtöbb állami támogatásból forgatott magyar filmje a Most vagy soha!

A világ

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

Szociológusok becslései szerint az ukránok 8 százaléka áll készen arra, hogy konkrétan fegyvert fogjon, míg a háborús nehézségeket a túlnyomó többségük kész elviselni addig, ameddig szükséges. A politikusokat viszont egy-két kivételtől eltekintve ki nem állhatják. Ehhez kapcsolódó hír volt szerdán, hogy Zelenszkij aláírta a törvényt a frontszolgálatra behívhatók életkorának csökkentéséről.

25 éve nem tapasztalt földrengés rázta meg Tajvant, a rengés főleg a szigetország keleti oldalát sújtotta, az eddigi hírek szerint kilenc ember meghalt, és közel ezren megsérültek.

Írtunk hosszabban Barbecue-ról, aki a Haitiben uralkodó erőszak és politikai káosz fő felelőse, egyben az ország egyik legbefolyásosabb bandavezére, és most helyet követel magának a béketárgyalásokon is.

És hír volt még a világból, hogy