„Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet. Gondold át, ne csináld ezt, Béla, ennek nem lesz jó vége”

belföld
április 17., 07:31

Gyula polgármestere, Görgényi Ernő a Magyar Narancs birtokába került hangfelvétel szerint a munkahelyi szabályok megszegésére próbálta rávenni Torma Béla fideszes helyi képviselőt, a városi posta helyettes vezetőjét, hogy megtudjon tőle egy politikailag fontos információt.

A telefonbeszélgetés 2019-ben történt, nem sokkal az önkormányzati választás előtt. A Narancs azt írja, a hanganyag és leirata a bizonyítékok között szerepel abban a perben, amit formálisan a gyulai labdarúgó klub vezetője, de feltételezhetően a gyulai fideszes városvezetés feljelentése nyomán a NAV indított Galbács Mihály volt gyulai kormánypárti alpolgármester és később Torma Béla egykori önkormányzati tanácsos ellen.

Ahogy a lap is írja, a hangfelvételen elhangzottakhoz nem árt tudni, hogy az előző választás előtt hosszú csatát vívott egymással a Fidesz gyulai szervezete és önkormányzati frakciója, valamint Galbács Mihály: nem sikerült egyetérteni a gyulai sporttelepen felépítendő labdarúgó csarnok ügyében. Galbácsot Görgényi Ernő kezdeményezésére kizárták a gyulai Fidesz-frakcióból, ami után a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben indult a 2019-es önkormányzati választáson Gyulán polgármesterjelöltként.

Ezután Galbács az akkori kampánya részeként összerakott egy összefoglaló anyagot A gyulai helyzet az önkormányzati választás előtt címmel, ezt pedig elküldte a Fidesz felső vezetésének. Ebben Gyula fideszes vezetése és egy jól körülhatárolható helyi üzleti kör összefonódásáról írt. Majd ugyanezt az anyagot már mint ellenzéki polgármesterjelölt eljuttatta közel 14 ezer gyulai háztartásba. Erről van szó a hangfelvételen, ami szerint Görgényi nehezményezte, hogy a posta elkezdte terjszteni a választóknak Galbács írását. Nem tetszett neki, hogy Torma Béla nem szólt neki előre a terjesztésről, és a szakma elemi szabályaira való hivatkozást „takarózásnak” nevezte, majd elmondta, hogy az idevágó rendelkezések megsértése Torma Bélát nem veszélyezteti.

Ezután kérte, hogy ne csinálja ezt, mármint ne tartsa be a szabályokat, mire Torma visszakérdezett, hogy ez fenyegetés-e, Görgényi viszont értetlenkedett és tagadott. És innen jöhet szó szerint:

Görgényi Ernő: Hát ne viccelj már, mit kockáztatsz azzal, hogy ha nekünk bármit, bármit, ami politikailag fontos, átadsz?

Torma Béla: Hát a munkahelyemet.

GE: Nem, nem, Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet. Gondold át, ne csináld ezt, Béla, mert ennek nem lesz jó vége. Gondolj bele, itt van egy csapat, egy bizalmi alapon működő csapat.

TB: Igen.

GE: Ha te ebben a bizalmi körben nem akarsz benne lenni, az egy állásfoglalás. Ha te Galbáccsal vagy, az egy állásfoglalás. Ilyenekre tényleg ne hivatkozzál, ez egy hülyeség, hogy az állásodat kockáztatod. Dehogy kockáztatod az állásodat. Miért, szerinted mi közhirré fogjuk tenni, hogy mit mondasz el nekünk? Ez egy közös érdekünk. Közös érdekünk, hogy tudjuk, meg közös érdekünk, hogy ez ne menjen ki sehova.

TB: Hát Ernő, de ha most... Mindegy, erről nem akarok vitatkozni. És tényleg nem telefonba.

A telefonbeszélgetés vége felé Torma ismét elmondta, hogy „tartanak bizonyos szabályok”, mire Görgényi csak annyit mondott: „Dehogy tartanak!”

Galbácsi szerint Görgényi rajta és Tormán áll most „kicsinyes és alpári politikai bosszút”. „Ennek és a hangfelvételen szereplő mondandójának semmi köze a jogállamisághoz, a demokráciához és a közéleti szerepvállaláshoz” – mondta a Narancsnak Galbács Mihály gyulai ellenzéki önkormányzati képviselő. Görgényit is kersték, de a cikk megjelenéségi nem válaszolt.

link Forrás