Ebben a két cikkben elemezte Uj Péter az elmúlt hetekben a magyar gazdaság helyzetét, és azt, hogy milyen eredményeket ért el a NER 14 év alatt. Podcastunkat, amiben erről beszélgetünk, eddig csak előfizetőink hallhatták - most itt a nyilvános változat. Meghallgatható Spotifyon és Apple Podcasten is.
00:00 Miért épp akkor ír erről, amikor nem erről szól a kampány?
02:00 Vallásháború racionális viták helyett: percepciós játékra épülő narratívagyártó gépezet
3:20 A kegyelmi ügy mögött elsikkadt adatok: Románia 2023-ra megelőzött egy főre eső GDP-ben, de még az EU-s gazdasági listák örökös utolsója, Bulgária is beérte Magyarországot az egyik legfontosabb, életszínvonalat jellemző statisztikai kategóriában, a háztartások fogyasztásában.
6:30 Mitől működik egy hazugság?
8:30 Azt a szövetséget gyalázza a kormány, aminek Magyarország a történelmi felzárkózást köszönheti.
15:25 A borzasztónak nevezett szocialista kormányzás számai sem voltak rosszabbak.
18:00 Jaksity György interjú 2014-ben: hogyan illeszkedik az akkori értékelés a maihoz?
24:20 A magyar társadalom fundamentális adottságai lehetővé tesznek egy növekedést, és tényleg annyival növekszünk. A 2Rule példája.
27:40 Hétköznapi emberek tapasztalati VS makroadatok.
30:00: Attól még, hogy nem szabad megszorításról beszélni, így is ugyanannyiba kerül
33:00: Kinek a pénzét veszik el, amikor a bankokat adóztatják?
35:00: De hogy jön ide a spin diktatúra? Liberális demokráciában is vannak kampányhazugságok, de ez más szint.
42:30 Mindig programokat kell hirdetni: a Kazahsztántól Magyarországig mindenhol működő tankönyv.
44:00 A Nagy-Varga-Matolcsy hármas szerepe
46:30 A nagy fordulat: Matolcsy lett a legkonzervatívabb a hármasból. De miért?
48:50 Nagy Márton és a török út
55:00 Vissza a kiindulóponthoz: lemegy egy kampány úgy, hogy nem téma a gazdaság. Hogy lehet ez?
Románia előzött, Horvátország utolért, Bulgária a nyomunkban. A nagy arccal előadott magyar gazdasági csoda kábé ugyanoda juttatta az országot, ahová a sokszor elátkozott Medgyessy-Gyurcsány-korszak. A hatalom magára és haszontalan látványberuházásokra szórta a pénzt, fölélte a jövő növekedését.
Ezt bírtuk kihozni a történelmi lehetőségből: modern gazdaság helyett Orbán leválthatatlan hatalmi rendszerét építettük fel. A kormányzati kamubullshithablatyipar legalább világszínvonalon termel. Lesz világverő, modern hadiipar meg kreatívipari világmárka. Pont, mint demográfiai fordulat.
Ebből nagy baj lesz, mondták már sokszor liberális közgazdászok. Nem lesz, mondta mosolyogva a kormány, és eddig ők is állnak nyerésre. De tényleg a kormánynak volt igaza? Itt az új közgazdaságtan kora? Interjú Jaksity Györggyel.
Orbán Viktor a diktátorok új típusa, az elnyomás helyett kevésbé erőszakos, de piszkos trükkökkel és jó sok propagandával uralkodó spin diktátorok közé tartozik. Ezt állítja egy új könyv, amelynek egyik szerzője, az orosz Szergej Gurijev arról beszélt a 444-nek, hogy mitől diktatúra a spin diktatúra, és mi lehet ezek sorsa.
Ünnepi különszám, kínai bejglireceptmelléklettel! Korrupt sportvezetők karácsonya. Mága és a taó. A Brunello Cuccinelli szennyes titkai. Kézilabda az Antarktiszon. Életveszély a körúti biciklisávban. A magyar állam szétesése az Orczy park vécéjében.
Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!
Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.
A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.