Civilizációárulás

vélemény
június 04., 06:02
Szijjártó Péter ajándékot kap Minszkben belarusz kollégájától, 2024 májusában
photo_camera Szijjártó Péter ajándékot kap Minszkben belarusz kollégájától, 2024 májusában Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

A részleteiben már korábban is ismert, de teljes, éjsötét mélységében a 444 által feltárt hekkerbotrány az ügy nemzetközi vetületeit nézve a legsúlyosabb dolog, ami Magyarországon a rendszerváltás után történt. A globális békét és prosperitást leginkább veszélyeztető ország titkosszolgálatai szabad bejárást kaptak a magyar kormány informatikai rendszerének legalább egy részébe. A magyar illetékesek pedig akkor sem tettek az ég világon semmit ennek megakadályozására, amikor már számukra is világos volt, hogy mi történik.

Talán azért nem tettek semmit, mert a külügyre is jellemző a minden munkahelyen jelenlévő hajlam a sunyulásra. És az is lehet, hogy annak a Hegedűs Dánielnek van igaza, aki szerint a magyar kormány nagyon is tudatosan hagyta nyitva az orosz bűnözők által használt hátsó kertkaput. A 444-nek Hegedűs arról beszélt, hogy az „orosz titkosszolgálati hekkertámadás tulajdonképpen egy tudatos információátadás volt, a feltörés csak álca”. Azaz a magyar fél bár azt a látszatot kelti, mintha az oroszok betörtek volna, valójában beengedték őket oda, ahol a titkokat tárolták. Nemcsak a magyar kormány titkait, hanem akár a nyugati szövetségeseink Magyarországgal egyáltalán még megosztott titkait is.

Ahogy arra az ügy kirobbanása óta kormánypárti politikusok szinte kéjesen hívták fel a figyelmet, ilyen betörésekkel, információszerzésekkel mások is próbálkoznak. Erről a magyar közvélemény legutóbb a Bolsonaro-ügy kapcsán kaphatott kézzelfogható bizonyítékot, amikor valahogy a New York Timeshoz kerültek a brazíliai magyar nagykövetség biztonsági kameráinak felvételei.

Az orosz hekkerek tárt karokkal fogadása azonban nem is mint titkosszolgálati játszma a legérdekesebb, hanem azon jelenség részeként, amit jobb híján csak a civilizációárulás szóval lehet leírni.

A hazaárulás elcsépelt és avíttas kifejezés, amiről Geréb és Görgei jut az ember eszébe. Jelentősége akkor kopott el, amikor az etnikailag homogén nemzetállamoké. Amit az Orbán-rendszer tesz az orosz hekkerek kapcsán, és még számtalan egyéb esetben a letelepedési kötvényektől a kínai rendőrök beengedéséig, az a szó tankönyvi és esetenként büntetőjogi értelmében hazaárulás is. De, amint a mostani hekkerbotrány mutatta meg legvilágosabban, a magyar kormány nemcsak kilenc egész néhány millió állampolgárát árulja el rendszeresen, hanem egy jóval nagyobb közösséget is.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.