Húszmilliárdba került az adófizetőknek, hogy az állami tőkealap Matolcsy unokatestvérének végül csődbe ment bankjában tárolta a pénzét

gazdaság
június 18., 07:12

Az akkor még Széchenyi Tőkealap-kezelőnek (SZTA) hívott állami cég 2020 első felében sürgős pénzügyi segítséget kért, miután elbukott közel hétmilliárd forintot, és ezzel veszélybe került a további működése. Az ügy olyan súlyos volt, hogy Varga Mihály pénzügyminisztert is be kellett vonni a rendezésébe, amit végül egy 20 milliárd forintos tőkeemelés jelentett, derül ki a Direkt36 tényfeltárásából.

Az alapkezelő, amit ma már Széchenyi Alapoknak neveznek, azért került bajba, mert 2018-ban az általa kezelt pénzek egy jelentős részét a Növekedési Hitel Bankban (NHB) helyezte el betétként. Az NHB Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozott, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére. A bank különböző kormányközeli üzleti körök hitelezése, majd egy sor likviditási probléma után 2019-ben felszámolás alá került. Az SZTA közel hétmilliárd forintnyi betétje ekkor ragadt benn a bankban, amelynek még mindig zajlik a felszámolása.

A Direkt36 birtokába került belső iratokból kiderül, hogy az SZTA azután helyezett el milliárdokat az NHB-nál, hogy a bankot sorozatban megbüntették és figyelmeztetésben részesítették a hatóságok. A döntés idején az SZTA-t az a Csuhaj V. Imre vezette, aki ma már Matolcsy tanácsadójaként dolgozik, és aki akkor az alapkezelő belső szabályait megszegve döntött a milliárdos nagyságrendű betételhelyezésről.

Kiemelt videóink