Az ukrán miniszterelnök szerint az EU „teljes megértéséről” biztosította őket a Lukoil-ügyben

energia
július 31., 18:38

A kijevi vezetésnek a Lukoil orosz cég ukrán területen áthaladó tranzitját tiltó szankciói nem fenyegetik Szlovákia energiabiztonságát – írta a Telegramon Denisz Smihal ukrán miniszterelnök, aki szerint a büntetőintézkedés feloldása nem képezi vita tárgyát, és Kijevet az Európai Unió „teljes megértéséről” biztosította az ügyben.

Smihal azt írta, Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy a lehető legteljesebb mértékben el kell szakadni az orosz kőolajtól, „mert Oroszország és az energiabiztonság összeegyeztethetetlen”. Szerinte „minden ország érti ezt, és többségük cselekszik”.

„Az EU megengedte Szlovákiának és néhány más országnak, hogy orosz kőolajat vásároljon alternatív beszállítási útvonalak aktív kiépítésének feltétele mellett” – közölte Smihal. Azt írta: „Ukrajna megbízható tranzitország marad azon államok számára, amelyek értékelik a szabadságot és a jogállamiságot. Kétségtelenül betartjuk a társulási szerződést az EU-val.”

„Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által elfogadott szankciók nem fenyegetik Szlovákia, illetve általában véve Európa energiabiztonságát, éppen ezért feloldásuk nem képezi vita tárgyát. Mindezért Brüsszel teljes megértésére számíthatunk ebben a kérdésben” – írta.

Smihal szerint „Szlovákia megbízható partnerünk, akitől nem várunk zsarolást vagy fenyegetést”, „a veszély Oroszországból és a szlovák nép ellen folytatott hibrid energetikai hadviseléséből ered”.

Kijev június végén szankciókkal sújtotta a Lukoilt, az egyik legnagyobb orosz kőolajcéget, eltiltva bármilyen ukrajnai tevékenységtől, és leállítva a kőolajszállítást a magyarországi és szlovákiai kőolaj-finomítókba. Robert Fico szlovák miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy leállítja az Ukrajnának szánt dízelszállításokat, ha Kijev nem állítja vissza a Lukoil tranzitját.

Denisz Smihal 2022. szeptember 5-én Brüsszelben
photo_camera Denisz Smihal 2022. szeptember 5-én Brüsszelben Fotó: John Thys/AFP

Miért nem lépett semmit több mint egy hét alatt az Európai Bizottság Ukrajnával szemben az olajszállítások tiltása miatt? – kérdezte kedden Szijjártó Péter, miután Magyarország már több mint egy hete Szlovákiával együtt kezdeményezte az Európai Bizottság fellépését az ügyben.

Az Európai Bizottság magyarországi képviselete most azt írta:

„Az Európai Bizottság a múlt hét óta vizsgálja az Ukrajnán át érkező Lukoil-szállítások ügyét.

Felvettük a kapcsolatot az érintett hatóságokkal, jelenleg várjuk tőlük a részletes válaszokat. Ezek az információk szükségesek ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjunk hozni. Fokozott figyelemmel követjük a helyzetet, szoros kapcsolatban vagyunk a magyar és a szlovák hatóságokkal.

Az Európai Unió már korábban létrehozta a tagállamok számára azt a keretrendszert, amely lehetővé tette, hogy függetlenedjenek az orosz energiahordozóktól, és elkerülhetők legyenek a hasonló helyzetek.” (MTI)

Kiemelt videóink