Amilyen egyértelmű volt Kamala Harris jelölése, annyira nagy taktikázás kezdődött az alelnök-jelöltje kiválasztásánál

POLITIKA
augusztus 05., 17:51
  • Hivatalosan is Kamala Harris lett a demokraták elnökjelöltje pénteken az újrázástól visszalépő Joe Biden helyett. Vasárnap potenciális alelnökjelöltjeivel találkozott, akiknek személyéről egyelőre csak találgatni lehet.
  • Szóba került már sztárpolitikus, ex-űrhajós, egykori államügyész, közlekedési miniszter, milliárdos üzletember, nyugalmazott pedagógus és abortuszjogért harcoló kormányzó neve is, akit a koronavírus-járvány alatti intézkedései miatt fegyveresek akartak túszul ejteni.
  • Harris az első fekete női elnökjelölt és az első dél-ázsiai gyökerekkel rendelkező női elnökjelölt. Róla szóló portrénk itt olvasható.
photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Az amerikai politika rendkívüli hónapon van túl. Az eleve szokatlan időpontban rendezett, Joe Biden számára katasztrofálisan sikerült első elnökjelölti vita alaposan felbolygatta a választási kampányt, ami miatt három héten keresztül példátlan belső válság sújtotta a demokratákat. Majd az egyre növekvő nyomás hatására Biden bejelentette, hogy visszalép az újabb jelöltségtől, utat nyitva Kamala Harrisnek, aki mögött meglepően gyorsan felsorakozott a pártja. Eközben egy pillanatra úgy tűnt, hogy a Donald Trump elleni merénylet megváltoztathatja a politikai diskurzus hangnemét - de végül sem az exelnök, sem újonnan megnevezett alelnökjelöltje nem csillapította a kedélyeket.

A jelenlegi alelnöknek hivatalosan az augusztus tizenkilencedikén Chicagóban kezdődő demokrata nemzeti konvenció előtt kell döntenie, ki foglalja el a székét, ha őt választják meg az Egyesült Államok első női elnökének.

A források eddig négy főre szűkítették azok körét, akik a legesélyesebbek a demokrata alelnöki posztra, de rajtuk kívül más nevek is előkerültek a médiában. Köztük olyanoké is, akiknek semmi köze a politikához, de segíthetnek meggyőzni a közömbösebb vagy a demokratákat túlzottan baloldalinak tartó szavazókat.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.