Az izraeli külügyminiszter szerint Irán Szijjártóval üzente meg, hogy támadni készül

külföld
augusztus 06., 09:57

„Irán tájékoztatott minket, hogy Izrael megtámadására készül” – közölte az izraeli külügyminiszter, Israel Katz.

Katz a Jerusalem Post cikke szerint mindezt Szijjártó Péter magyar külügyminisztertől tudta meg egy telefonhívás során (a cikk alcíme is így kezdődik: Irán üzenete a magyar külügyminiszteren keresztül jutott el Izraelbe).

Szijjártó valóban posztolt arról hétfőn a Facebookon, hogy telefonon egyeztetett az izraeli és az iráni külügyminiszterrel is, de csak azt írta: a „megbeszélések sajnos ismételten azt bizonyították, hogy a 24. órában vagyunk”.

photo_camera Israel Katz izraeli külügyminiszter Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Irán az elmúlt napokban többször is jelezte, hogy reagálni fog Iszmáíl Haníje, a Hamász első számú politikai vezetőjének meggyilkolására. Haníjét a múlt héten szerda hajnalban gyilkolták meg Teheránban, ahová az új iráni elnök beiktatása miatt érkezett. Izrael nem vállalta magára a gyilkosságot. Irán szerdára hívta össze az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) rendkívüli ülését, hogy megpróbálja rávenni az arab államokat, hogy igazolják az Izrael elleni megtorló intézkedéseket.

Az Egyesült Államok még hétfőn közölte, hogy Irán 48 órán belül támadhat. A támadásban akár a környező országokban található szövetségesei is részt vehetnek – így a libanoni Hezbollah tagjai és a jemeni hútik is veszélyt jelenthetnek Izraelre. Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap tárgyalt a legerősebb demokráciákat tömörítő G7 csoport tagjaival a közel-keleti térség de-eszkalációjáról.

Maszúd Peszeskján iráni elnök hétfőn az orosz-iráni kapcsolatok bővítéséről beszélt, Szergej Sojgu, az orosz Biztonsági Tanács titkára pedig Iránba látogatott. Oroszország korábban elítélte Haníje meggyilkolását, miközben felszólította az összes felet, hogy tartózkodjanak az eszkalációtól.

photo_camera Szijjártó Péter Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Magyarország az Egyesült Államok és több Nyugat-Európai ország mellett arra kéri állampolgárait, hogy mielőbb hagyják el Libanon területét. Izrael a Hamász-vezető elleni merénylet előtt nem sokkal ugyanis kiiktatta a libanoni központú iszlamista szervezet, a Hezbollah parancsnokát, Fuah Shukr-t Bejrútban. A Libanonban működő Hezbollah korábban többször összetűzésbe keveredett Izraellel a határ mentén, ám a merénylet után a nyugati államok megtorlásra számítanak. (Washington Post)

Kiemelt videóink