Jogellenesen tartottak fogva Röszkén egy iráni keresztény menekültet, 5000 eurós jóvátétel jár neki

belföld
október 03., 14:56

A magyar állam jogellenesen tartott fogva egy keresztény iráni menekültet több mint egy éven át a röszkei tranzitzónában, mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága. A férfi ötezer eurós jóvátételben részesül, közölte az őt képviselő Magyar Helsinki Bizottság.

A 36 éves férfi 2018 szeptemberében szabályosan lépett be és kért menedéket a röszkei tranzitzónában. Hazájában keresztény hite miatt üldözték. Kérelmét rutinszerűen, érdemi vizsgálat nélkül elutasította a menekültügyi hatóság, mivel Szerbiát biztonságos helyként tartják számon – számos más uniós tagállammal és az ENSZ-szel ellentétben.

A röszkei tranzitzóna.
photo_camera A röszkei tranzitzóna 2016-ban Fotó: Botos Tamás/444

2020-ban újra megvizsgálták a kérelmét, és el is ismerték őt menekültként. Eddigre 379 napot töltött a tranzitzónában, ebből fél évet rossz körülmények között az idegenrendészeti körletben. A férfi nem találkozhatott senkivel, sejtése sem volt arról, meddig tartják fogva. A Helsinki Bizottság szerint volt, hogy éheztették is.

A tranzitzónák 2020-as felszámolása után sok más sorstársához hasonlóan ő is a strasbourgi bírósághoz fordult, amely jogsértést állapított meg a jogellenes fogva tartás miatt. A bíróság azt is kimondta, hogy a jogrendszer nem biztosított hatékony jogorvoslatot a határozatlan időre fogva tartottak számára.

A menekültet képviselő ügyvéd szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy „a tranzitzónákat ugyan bezárták, de az állam a déli határon máig nem hagyott fel a tömeges jogsértésekkel. Jelenleg is töretlen hatósági gyakorlat ugyanis a Szerbiába történő visszakényszerítés noha azt a strasbourgi bíróság mellett az Európai Unió Bírósága is elítélte már 2020-ban.”

Kiemelt videóink