A kampányidőszak semmi sem volt ahhoz képest, mint amekkora botrány most lehet a Vitézy-ügyből

POLITIKA
október 21., 17:48
  • Noha az LMP (és egy civil szervezet) támogatásával indult Vitézy Dávid a főpolgármester-választáson, végig ott lebegett felette a gyanú árnyéka, hogy valójában a Fidesz embere.
  • Miközben ezt ő és az LMP-elnök Ungár Péter végig cáfolta/tagadta/visszautasította, sok olyan apró jel volt, amiből látszott, inkább őt favorizálja a kormánypárt, mint saját jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát.
  • Most az LMP-t otthagyó Csárdi Antal állt elő azzal, bizonyítékot látott arra, hogy Rogán, Ungár és Vitézy egyeztették a választási stratégiát.
  • Vitézy ezt visszautasítja, Rogán cinikusan válaszolt, Ungár pedig másról beszélt, mikor erről kérdeztük.
  • Azóta a Mi Hazánk elnöke emelte a tétet, mikor bedobta, Vitézy kampányát 500 millióval támogatták kormányoldalról.
  • Ha ez igaz, a kampányidőszak semmi sem volt ahhoz képest, ami most jön.
  • Cikkünkben végigvettük, hogy jutottunk el idáig tavaly november eleje óta, amikor Vitézyt először említették meg Karácsony Gergely lehetséges kihívójaként ellenzéki oldalon.

Állítása szerint egzakt bizonyítékot látott Csárdi Antal arról, hogy Rogán Antal, Ungár Péter és Vitézy Dávid egyeztette a választási stratégiát, még mielőtt az LMP döntött volna Vitézy jelöltségéről. Erről a politikus a 444-nek adott interjúban beszélt, azt is közölve, hogy Ungár kettőjük beszélgetésében nem tagadta az egyeztetés tényét. Ungár a 444-nek nem akarta elárulni, miről beszélt Csárdival, Vitézy szerint viszont őt Csárdi Tónin kívül más Tóni nem támogatta, és az egészet Csárdi helyezkedésének tartja.

photo_camera Csárdi Antal a parlamentben Fotó: Kristóf Balázs/444

Bárhogy tagadták, Vitézy egész kampányát körüllengte annak a gyanúja, hogy indulása nem független a Fidesz stratégiájától. A Csárdi által bemondott bizonyíték pedig pont ezt a teóriát igazolja.

Óvatosan vezették fel Vitézyt

Tavaly november elején beszélt először egy neve elhallgatását kérő, prominens ellenzéki forrás, hogy az LMP tárgyal arról, hogy Vitézy Dávidot indítsa Karácsony Gergely ellen főpolgármester-jelöltként. Mindez a hvg.hu-n jelent meg. Ekkor a nyilatkozó még nem vette készpénznek, hogy Vitézyből jelölt is lesz, hiszen „addig még sok minden történhet”, és Vitézy is tartotta a távolságot.

Azt mondta, az ügyben nincs új mondanivalója ahhoz képest, amit már korábban is elmondott. Az pedig annyi volt, hogy nem foglalkozik fővárosi ügyekkel és a főpolgármesterség kérdésével.

Az LMP hivatalosan nem erősítette meg a november eleji információt, a hónap végén viszont Ungár Péter egy interjúban elmondta, tárgyalnak Vitézy Dáviddal a főpolgármester-jelöltségről.

photo_camera Ungár Péter Fotó: Kovács Bendegúz/444

Pont aznap jelent meg a beszélgetés beharangozója a Magyar Hangon, mikor a Mi Hazánk által benyújtott választási törvénymódosítót tárgyalta a parlament. A kormánypárti többség azzal írta át a fővárosi választási szabályokat. Megtetszett ugyanis nekik az ötlet, hogy a megválasztott kerületi polgármesterek helyett a pártlistákon szereplő jelöltekkel töltsék fel a Fővárosi Közgyűlést, hiszen így nem csak jóval nagyobb eséllyel indulhattak a választáson, hanem fel is hígíthatták a közgyűlés összetételét (pechükre Magyar Péter berobbant, és tovább kuszálta a képet júniusban).

Az viszont az eredeti módosítóból már nem tetszett a kormánypártoknak, hogy a közös listán induló szervezeteknek 10 illetve 15 százalékot kelljen elérniük, így a végső változatban az öt százalékos küszöb szerepelt. Utóbbi módosítás jól jött Vitézynek, aki márciusban egy civil szervezet és az LMP támogatásával indult a választáson. Ahogy az is, hogy listát állíthat az a szervezet is, amely csak főpolgármester-jelöltet állít.

A sokat látott elemzőknek feltűntek gyanús jelek

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.