Csányi: Kisegér vagyok, és tovább fogytam

gazdaság
2014 november 24., 10:50
comments 28

Nagyon hosszú Csányi-interjút közölt a Hír24. Az OTP elnök-vezérigazgatója beszél benne mindenről, amivel foglalkozik, bankok, foci, agrárium, szabadidő, politika. Csányi Sándor Orbánnal való viszonyáról az egész interjúban rejtélyesen és vigyázva beszél, azt mondja, jó a kapcsolata a miniszterelnökkel, de időről időre megemlíti azt is, hogy hall azért olyan hangokat is, amelyek nem a kiegyensúlyozottságról árulkodnak. Annyi biztos, hogy Csányi továbbra is úgy képzeli viszonyát, hogy ő a kisegér, Orbán pedig az elefánt.

A bankárnak az interjúban nem volt kifogása a Posta-Takarék-FHB összefonódással születő OTP-versenytárs ellen sem, szerinte mindaddig nincs gond, amíg az állam és ez a konglomerátum az alapvető versenyszabályokat betartva fejlődik, csak azzal lenne gondja, ha később állami eszközökkel kezdenék a magyar betétesek pénzét a Spéder-birodalomba.

Kiderül az is, hogy az OTP szívesen bevásárolna a Magyarországról épp kivonulni készülő Citibankból, és ezzel talán Orbán Viktornak sem lenne problémája. Az OTP ugyanis annak ellenére is képes fejlődni és növekedni, hogy a devizahiteles-mentésen is sokat veszít, hiszen így is tőkeerős bank marad, még az EU-s banki stresszteszt alapján is az unió pénzintézeteinek legstabilabb 20 százalékába tartozik. Igaz, ukrajnai befektetésein a válság miatt bukik, de egy a parlamentnek nemrég benyújtott kormányzati indítvány a veszteség jó részét kompenzálná. Erről Csányi, azt mondta, még számolják, mennyit nyernének a törvény elfogadásával, és tagadta, hogy a médiában azóta lex-OTP-nek keresztelt passzust direkt az OTP-re írták volna.

A devizahiteles-mentéssel kapcsolatban Csányi semmi újat nem mondott, szerinte a bankok nem követtek el nagyobb hibát a válságban, mint az állam. Szerinte az adósmentés költségeit is együtt kellene viselni a bankoknak, az államnak és az adósoknak, ehhez képest jelen állás szerint legtöbbet a bankszektor bukik az ügyön. Az sem kizárt, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban az önrészt sem lesznek képesek meghitelezni a magyar pénzintézetek.

Csányi talán a bankszektorral kapcsolatos kérdésekben a legkritikusabb a kormánnyal, megemlíti, hogy a kormányzati ígérettel ellentétben nem feleződött a bankadó, és hogy a devizahiteles-ügyben a bank – az Alkotmánybíróság elutasítása után – tovább keresi majd azt a fórumot, ahol pártatlanul vizsgálják majd meg a kérelmüket. Itt minden bizonnyal az Európai Unió Bíróságára gondol, a legtöbb magyar bank ugyanis arra játszik, hogy uniós szinten, ha évek múlva is, de kártérítést ítélnek majd meg nekik a magyar adósmentés módja miatt.

Az OTP vezetője a kedvezőtlen fejlemények ellenére is bízik a magyar bankszektorban, azt mondja, ha lenne szabad pénze, az OTP-t is jó befektetésnek tartaná, mert a részvényei alulértékeltek. Az évszázad üzlete azonban Csányi szerint a

az élelmiszer, az ásványvíz és az egészségügy lesz,

ezért is fektet az agráriumba. Rengeteg földje van, de azt mondja, a bérleteket tekintve nem függ a kormánytól, a következő 15 évben ugyanis nem jár le bérleti szerződése. Azt már viszont problémásnak tartja, hogy az állattenyésztő földbérlők támogatását csak 1 évre előre tervezi a parlament, így ellehetetlenítve a hosszú távú fejlesztéseket. Ángyán József megállapítását, mely szerint Csányi, Nyerges Zsolt és Leisztinger Tamás együtt 13 milliárd forint agrártámogatást kapott 2011-ben, miközben a háromszázezer embernek szóló tanyafejlesztési programra csak 1 milliárd jutott, csúsztatásnak tartja, hiszen szerinte a nagybirtokosok több pénzt is tesznek a földbe, sokkal inkább hajlandóak fejleszteni, mint azok a kisbirtokosok, akik csak kivennének a földből.

A riporterek nemzetközi politikáról és az orosz közeledésről is próbálták kérdezni Csányit, de szinte minden kérdést elutasított, mondván, ő ezeket nem tudja megállapítani. Annyit mondott, hogy szerinte nem reális elképzelés, hogy Magyarország kilépjen az EU-ból, sőt Magyarországnak inkább az integráció mélyítését kellene támogatnia. Emellett azonban Csányi szerint a fejlődés motorja a jövőben valóban Ázsia és Oroszország lesz, ebbe az irányba terjeszkedhet a magyar élelmiszerexport is. Tehát érdemes nyitni kelet felé, de csak úgy, hogy közben a már meglévő partnereinket és piacainkat nem veszítjük el.

Végül pedig szó esik a fociról is, Csányi azt mondja, Pintér Attila jó szakember, de rossz döntés volt kinevezni szövetségi kapitánynak, Dárdai meg majd jó lesz. Az MLSZ elnöke bevédte az új típusú szurkolói azonosítást is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.