A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader ügyében hozott ítéletet

külföld
2015 július 27., 14:44
comments 24

A korábbi ítéletben a volt horvát kormányfőt jogerősen nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében.

A horvát alkotmánybíróság honlapján hétfőn megjelent indoklás szerint a testület nem azt vizsgálta, hogy a volt horvát kormányfő bűnös-e háborús nyerészkedés és korrupció vádjában, hanem azt, hogy pere során sérültek-e alkotmányos jogai. A testület megállapította, hogy Sanader számára nem biztosították a méltányos eljáráshoz szükséges - törvény által előírt - feltételeket és jogi védelmet. Az ügyet visszautalták a zágrábi megyei bírósághoz.

Az alkotmánybíróság döntése nem jelenti azt, hogy Ivo Sanader elhagyhatja a börtönt, egy másik ügyben ugyanis vizsgálati fogságba helyezték, és nem jogerősen 9 év szabadságvesztésre ítélték. (MTI)

UPDATE:

"Jóllehet, a MOL soha nem volt részese a Sanader-perként ismert jogi eljárásnak, mégis a döntés részleteinek teljes ismerete nélkül is üdvözöljük a horvát alkotmánybíróság mai döntését."

Ennyit közölt az ügyben a magyar olajcég.

Ők két ok miatt is örülhetnek ennek a fejleménynek.

Egyrészt a Sanader elleni jogerős bírósági ítélet volt az alapja a Hernádi Zsolt MOL vezér elleni horvát ügyészségi vizsgálatnak (és interpolos körözésnek), ebben is változást hozhat a horvát alkotmánybíróság mai döntése. Másrészt a MOL és horvát állam közötti vitás ügyek egy része mindenféle nemzetközi választott bíróságok előtt van, és a horvátok ezekben az ügyekben is gyakran hivatkozta a Sanader elleni ítéletre, mint a magyarok korrupciójának bizonyítékára. Most, hogy a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezték Horvátországban ebben a stratégiában is valamennyit változtatnia kell majd a horvát államnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.